Luksuzno zdanje u Crnoj Rijeci
0

Mit zavio "Mladićev podzemni grad"

SRNA
Prema riječima nekadašnjih visokih oficira JNA, skupo zdanje u Crnoj Rijeci, nazvano kasnije "Mladićev podzemni grad", u vrijeme izgradnje bilo je skuplje od mnogih aerodroma - građeno je od 1950. do 1968. godine, a njegova misterija počinje još tokom radova.

Naime, građeno je bez ikakve mehanizacije, strpljivim višegodišnjim radom majstora, stručnjaka i običnih radnika, a, prema nekim tvrdnjama, među neimarima bilo je i zarobljenika iz Drugog svjetskog rata.

Podzemna vojna baza, površine od oko 5.000 kvadratnih metara, ima dva ulaza - jedan za posjetioce kroz prizemlje vile "Javor", a drugi za transport. Ima i tri ventilaciona otvora, zatvorene metalnom konstrukcijom.

U podzemni objekat u Crnoj Rijeci, kod Han-Pijeska, moglo je bez problema da se smjesti 500 ljudi, koji bi mogli izdržati šest mjeseci bez kontakta sa spoljnim svijetom. Krećući se kroz ovaj podzemni grad, uz upotrebu agregata i specijalnih filtera za vazduh, posjetioci bi gubili osjećaj da se nalaze 500 metara ispod zemlje. Opremljenost prostorija odgovarala bi i sadašnjim kriterijumima življenja.

Tu je bio smješten centar veze, opremljen tako da se iz njega moglo komunicirati sa svim drugim dijelovima nekadašnje SFRJ. Komandno mjesto je strateški odabrano, sakriveno iza osam kilometara vijugavog makadamskog puta, u gustoj crnogoričnoj šumi.

Priroda je gotovo netaknuta, pa mir remeti samo cvrkut ptica i glasovi vojnika, pripadnika Oružanih snaga BiH, koji ga obezbjeđuju. U podzemnom gradu bilo je planirano komandno mjesto tadašnjeg vrhovnog komadanta, koji je u ovoj bazi boravio 1968. godine samo 20 minuta, a da pri tome nije ni pogledao ultramodernu odaju, pripremljenu samo za njega.

U posljednjem ratu Brozove odaje koristio je komadant Glavnog štaba Vojske RS Ratko Mladić, koji nije bio baš zainteresovan da provodi vrijeme ispod zemlje. Danas podzemnom gradu prijeti potpuno propadanje.

Ulazi su zabetonirani 2004. godine, poslije priča da ovdje boravi general Ratko Mladić.

Ministarstvo odbrane BiH proglasilo je ovu vojnu bazu, izgrađenu poslije Drugog svjetskog rata, kao "neperspektivni objekat".

Podzemni grad je jedno od najutvrđenijih podzemnih objekata u Evropi, građen u vrijeme prosperiteta JNA i njenog kotiranja kao respektibilne vojne sile. Cijeli kompleks klimatizovan je sa ujednačenom temperaturom od 25 stepeni i ljeti i zimi, uz besprijekoran sistem za prečišćavanje vazduha.

Impozantna cijena objekta, koja nikad nije izražena brojkama, ali se mjerila paritetom velikog aerodroma, nije bila smetnja da sa lica zemlje nestane najatraktivnije podzemno zdanje odlukom da bude zapečaćeno. Samo trenutak bio je dovoljan da se uništi nešto što je moglo da ima karakteristike turističke atrakcije.

Da li je pretpostavka da objekat koristi general Mladić opravdala cilj nestanka podzemnog grada? "Mladićev grad" je, zabetoniran, ostao 500 metara ispod zemlje.

Gusta četinarska šuma kriće istinu o dešavanjima u bazi i oko nje, a mit o bunkeru i njegovom stanovniku postajaće sve veći, kao i priče o samom objektu.

Sada više niko i ne spominje novac uložen u ovu građevinu, baza gubi smisao i nekadašnji cilj, a centar veze i komanda generalštaba, ucrtana na svim vojnim kartama svijeta, sada ima samo jedno ime - dnevnopolitičko ime: "Mladićeva pećina".