"Čut će se"
8

Misteriozni put Milorada Dodika: Da li se sprema susret s Putinom?

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik najavio je odlazak na važan put, ali destinaciju nije želio otkriti javnosti. Da li je to zahtjev domaćina ili je Dodik želio ipak zaintrigirati javnost, pa je dao informaciju na kapaljku, trenutno nije poznato.

Iako se na prvu može prognozirati da lider SNSD-a planira put Moskve, kako Klix.ba saznaje, takvo putovanje još nije najavljeno, niti će Milorad Dodik biti u pratnji predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji će se 25. novembra sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. S toga preostaje opcija da je Putin pozvao Dodika neovisno o posjeti Vučića.

"Mene čeka jedan važan put koji je za nas bitan. Ali on ne uslovljava održavanje posebne sjednice, odnosno suštinu onoga o čemu ćemo razgovarati, nego je samo potreba da se i na tako jednoj važnoj adresi popriča još o tome", rekao je.

Na pitanje novinara gdje ide, odgovorio je: "Da sam htio da kažem, rekao bih odmah. Idem na važan put, čut će se."

Prema nezvaničnim saznanjima, Dodik bi trebao ići na dva važna sastanka van granica BiH, ove i naredne sedmice, no imena država koje će posjetiti i imena zvaničnika s kojima će razgovarati i dalje se kriju.

Proteklih sedmica Dodik je bio u Zagrebu, Ljubljani i Istanbulu, gdje je tražio razumijevanje ili podršku za svoju opasnu politiku od predsjednika Zorana Milanovića i Recepa Tayyipa Erdogana te premijera Janeza Janše, a u Laktašima je ugostio mađarskog premijera Viktora Orbana.

Imajući u vidu da ima zabranu ulaska u Sjedinjene Američke Države, pod veoma važnim putovanjem preostaju još svjetske sile poput Njemačke, Francuske, Velike Britanije i Kine.

Poznato je da je Njemačka najveći zagovornik uvođenja ekonomskih sankcija Dodiku i njegovim bliskim saradnicima. Uz njih stoje i Britanci, dok Francuzi prilično kalkulišu, iako je njihov predstavnik u Vijeću sigurnosti UN-a podržao izvještaj Christiana Schmidta.

S druge strane, kao i Rusija, Kinezi se načelno ne žele miješati u unutrašnje odnose BiH, ali su u Vijeću sigurnosti UN-a odbili dati podršku visokom predstavniku Christianu Schmidtu, što govori da podržavaju Dodikov politički stav.