BiH
3

Misteriozni mjesečni bonusi u Ministarstvu finansija RS-a

Piše: G. D.
Glavna služba za reviziju javnog sektora RS utvrdila je da je u Ministarstvu finansija Republike Srpske jednom radniku tokom 2013. godine uvećavana plata za 300 KM (za januar) i 350 KM (ostali mjeseci) po "osnovu posebnih rezultata rada".

Ovo uvećanje plate nije u skladu sa Zakonom o platama zaposlenih u organima uprave Republike Srpske i Aneksom II Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u organima uprave Republike Srpske.

Revizorski izvještaj, sa druge strane, ne piše o kojem je radniku riječ. Na pitanje kome su i zašto isplaćivani ovi bonusi, u Ministarstvu finansija RS su odgovorili samo jednom rečenicom: "Ministarstvo finansija postupilo je u skladu sa važećim pozitivno pravnim propisima", što nedvosmisleno govori da neko nije u pravu - ili Glavna služba za reviziju ili Ministarstvo finansija RS.

Nezvanično saznajemo da je radnik kojem je tokom cijele 2013. godine uvećavana plata sekretarica ministra finansija Zorana Tegeltije i supruga bivšeg ministra unutrašnjih poslova RS Darka Matiješevića – Gordana Matijašević. Međutim, ovo nisu jedina ogrešenja ovog Ministarstva.

Tako, na primjer, u Ministarstvu finansija nije uspostavljen adekvatan sistem internih kontrola vezanih za povrat neiskorištenih akontacija za službena putovanja. Tokom 2013. godine isplaćivane akontacije po nalozima za službena putovanja veće su od iznosa nastalih troškova. Preostali dio podignutih akontacija nije vraćan u budžet, već je pravdan znatno kasnije narednim nalozima za službena putovanja.

U 2013. godini u Ministarstvu finansija više radnika bilo je zaposleno na određeno vrijeme, radi povećanog obima posla. Ugovori o radu na određeno vrijeme su sklapani na period duži od šest mjeseci (14 zaposlenih na određeno vrijeme je angažovano duže od tri godine), što nije u skladu sa Zakonom o državnim službenicima.

Uprkos svim ovim "minusima", izvještaj Glavne revizije o finansijskom poslovanju je pozitivno, dok je ono o usklađenosti – sa rezervom. Glavni revizor RS Duško Šnjegota kaže da „uočene nepravilnosti nisu takvog karaktera da bi se na osnovu njih dalo negativno mišeljenje“.

" Kao što ste i sami mogli vidjeti, Ministarstvu finansija je za 2013. godinu dato mišljenje sa rezervom u pogledu ocjene usklađenosti, dok je pozitivna ocjena, uz skretanje pažnje, data u pogledu ocjene predstavljanja informacija u revidiranim finansijskim izvještajima. Da je bilo osnova da se istakne negativno mišljenje, ono bi bez sumnje bilo tako", rekao je Šnjegota.