Isus se rodi
36

Misom ponoćkom u mostarskoj Katedrali dočekan Božić u Hercegovini

R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Brojne hercegovačke crkve bile su pune noćas vjernicima koji su došli na misna slavlja Ponoćki kako bi obilježili početak najvećeg katoličkog blagdana Božića. U mostarskoj Katedrali Marije Majke Crkve Ponoćku je predvodio Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski.

U svojoj čestitci vjernicima biskup citirao bilblijsko "Neka mi bude po tvojoj riječi" - zavjet prihvaćanja, iz anđelova glasa i iz Božjih usta, svega onoga što je Bog naumio i smislio.

"Prihvaća svaku neimaštinu i svaku nevolju u svim stvarnim uvjetima, u svim vremenskim okolnostima i u svim prostornim tjesnacima, glasi Marijin pristanak na Božju odluku", kazao je biskup.

Potpuna poslušnost, nastavlja on, sažeta u onoj "Evo službenice Gospodnje" kad se Marija stavlja na raspolaganje Bogu.

"Njezina je definicija - služavka koja služi, sluškinja koja sluša, zavjet poslušnosti: Hoću, s Božjom pomoću! Na isti način i Josip očituje posluh anđelu koji mu u snu naredi: "Josipe, sine Davidov, ne boj se uzeti k sebi Mariju, ženu svoju". Ne da žive kao muž i žena, nego da ona, po nadahnuću Duha Svetoga, u posluhu volji Svevišnjega, bude u službi utjelovljenja i rođenja sina Božjega, a on u životnoj zaštiti i nje i djeteta njezina", kazao je biskup.