Dr. Rijad Konjhodžić
37

Mišljenje eksperta o koronavirusu u BiH: Bilo je samo pitanje vremena, sistemski smo spremni

R. D.
Rijad Konjhodžić (stoji)
Rijad Konjhodžić (stoji)
Jutrošnja vijest o pojavi prvih slučajeva koronavirusa u našoj zemlji zabrinula je građane Bosne i Hercegovine. Doktor Rijad Konjhodžić, specijalista genetske medicine i molekularne dijagnostike, za naš portal je govorio o ovoj temi te naglasio kako je najvažnije ne dizati paniku.
Doktor Konjhodžić kaže kako je bilo samo pitanje vremena kad će se i u našoj zemlji pojaviti prvi slučaj koronavirusa, jer smo država koja je u interakciji s drugim, u kojima je virus već prisutan.

"Puno je važnije koliko smo mi spremni molekularno-dijagnostički, klinički i epidemiološki da primimo jednu takvu epidemiju. To nije prva koja se kod nas dešava, a ranije smo sa svim uspješno izlazili nakraj, tako da ne treba dizati paniku", izjavio je doktor Konjhodžić.

Informacije koje dolaze iz Banje Luke, dodaje, govore kako se čini sve da se limitira mogućnost širenja virusa.

Konjhodžić pojašnjava kako je koronavirus RNA virus, odnosno da je skloniji mutaciji te da je za razliku od SARS i MERS virusa lakše prenosiv sa čovjeka na čovjeka i to ga čini opasnim.

"S druge strane, klinička slika koronavirusa je mnogo blaža od druga dva pomenuta virusa, što je velika sreća. Zna se da je SARS imao gotovo 10-postotnu smrtnost", kaže on navodeći kako je smrtnost kod koronavirusa trenutno oko tri posto, ali da će najvjerovatnije po završetku epidemije pasti ispod jedan posto, što je tek nešto više nego kod obične sezonske gripe.

Doktor Konjhodžić ne sumnja u spremnost sistema da se izbori s ovim virusom, što je potvrđivano u ranijim epidemijama.

Podsjećamo, kod stanovnika Banje Luke, koji je na radu u Italiji, i njegovog djeteta potvrđena je zaraza koronavirusom. Oni su smješteni na Univerzitetskom kliničkom centru RS i dobrog su općeg stanja.