BiH
0

Misija OSCE-a u BiH zabrinuta zbog bijega Radovana Stankovića

FENA
Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini izražava svoju duboku zabrinutost zbog bijega osuđenog ratnog zločinca Radovana Stankovića iz zatvora 25. maja, izjavila je u utorak na redovnom brifingu za novinare u Sarajevu glasnogovornica Misije Mersiha Čaušević-Podžić.

Ona je naglasila kako je slučaj Stanković bio prvi slučaj koji je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju prenio na sudove Bosne i Hercegovine zbog daljnjeg postupka, te da predstavlja ključni test sposobnosti i želje pravosudnih i kazneno-popravnih organa države da usješno procesuiraju predmete za počinjene ratne zločine u BiH i osiguraju strogu provedbu izrečenih presuda.

"Misija potiče nadležne vlasti BiH na svim nivoima da poduzmu sve potrebne radnje i odgovarajuće mjere bez odgađanja kako bi osigurali ponovno pritvaranje Stankovića. Misija OSCE-a u BiH također poziva nadležne organe da provedu temeljitu istragu ovog slučaja bijega iz pritvora kako bi osigurali da sve osobe koje su učestvovale u ovom incidentu odgovaraju za to, te spriječili ponavljanje sličnih incidenata", izjavila je glasnogovornica Misije.