BiH
0

Misija OSCE-a podržava primjenu Krivičnog zakona BiH u predmetima ratnih zločina

FENA
Misija OSCE-a u BiH učestvovala je u radu okruglog stola o retroaktivnoj primjeni odredaba Krivičnog zakona BiH u predmetima ratnih zločina, koji su u Sarajevu organizirali Američka advokatska komora, Odjeljenje za vladavinu zakona i Ured za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

Glavna tema debate bile su moguće pravne posljedice nedavne odluke Ustavnog suda BiH u predmetu Maktouf, a koja implicira da entitetski sudovi mogu početi s primjenom odredbi Krivičnog zakona BiH u predmetima ratnih zločina, saopćeno je iz OSCE-a.

"Pozicija OSCE misije u BiH je da će primjena odredbi Krivičnog zakona BiH kod entitetskih sudova rezultirati poštenijim i efikasnijim pravnim sistemom te da će se samim tim ojačati i povjerenje javnosti u sudske procese", smatra pravni savjetnik OSCE-a Francesco de Sanctis.

On je također stava kako će takva primjena zakonskih odredbi omogućiti razvoj ujednačene sudske prakse izricanja kazni širom BiH, što trenutno nije moguće jer entitetski sudovi primjenjuju odredbe starog, jugoslavenskog krivičnog zakona.

OSCE smatra ohrabrujućim spremnost bh. pravnih stručnjaka, uključenih u pravni sistem, sudija i tužilaca iz Suda BiH, dva entiteta i Distrikta Brčko te predstavnika Ustavnog suda BiH da iznađu takva pravna rješenja koja će biti u skladu s ljudskim pravima. Ta rješenja bi harmonizirala različite krivične zakone koji su trenutno na snazi i primjenjuju se u predmetima ratnih zločina pred bh. sudovima.

"OSCE vjeruje da je u poređenju sa starim jugoslavenskim krivičnom zakonom, Krivični zakon BiH više usklađen s međunarodnim standardina, jer uključuje i zločine protiv čovječnosti te ima sveobuhvatnu definiciju komandne odgovornosti", zaključio je De Sanctis.