Jasna poruka
7

Misija OSCE-a osudila izjavu Vasića o ponavljanju genocida u BiH

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini najstrožije osuđuje posljednje uvredljive komentare od strane javnih ličnosti o ponavljanju genocida i novom ratu, koji negativno utiču na stabilnost države i dugoročni proces pomirenja u BiH.

Poricanje, poticanje ili umanjivanje činjenica koje su međunarodni i domaći sudovi kvalificirali kao genocid, zločini protiv čovječnosti ili ratne zločine, suprotno je vrijednostima demokratskog društva, te predstavlja prijetnju toliko neophodnoj sigurnosti i stabilnosti u BiH, saopćili su.

"Na žalost, ovakve izjave nisu rijetke, ali se one, na žalost, najčešće tolerišu. Kada takve izjave javno daju pojedinci koji imaju određeni politički ili društveni uticaj, njihov negativni odjek u društvu je čak i veći. Time se i dodatno povećava odgovornost ovih pojedinaca za izrečeno. Negiranje genocida i pozivanje na rat zajedno stoje na putu adekvatnom suočavanju sa prošlošću i postizanju pravde za žrtve zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini2, istkanuli su iz OSCE-a.

Misija OSCE-a u BiH poziva sve relevantne organe u BiH da ozbiljno shvate ovakve izjave, te preduzmu adekvatne korake da oni koji ih daju odgovaraju za svoje postupke.

Misija takođe podsjeća političke vođe u Bosni i Hercegovini na nedavnu Deklaraciju o ratnim zločinim u okviru Berlinskog procesa, koju je Bosna i Hercegovina potpisala prije tri dana na Samitu o Zapadnom Balkanu u Londonu. Bosna i Hercegovina se Deklaracijom obavezala da će se uzdržati od negiranja ratnih zločina, govora mržnje, te veličanja ratnih zločinaca. U tom smislu, Misija poziva sve čelnike da promovišu toleranciju, uzajamni dijalog i saradnju, za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine.