Savez sindikata RS
20

Mišić: Trpimo pritisak uoči prvomajske protestne šetnje

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Savez sindikata Republike Srpske (RS) organizovat će sutra na 1. maj, Međunarodni praznik rada, mirnu protestnu šetnju u Banjoj Luci, a planirano je da u protestnoj šetnji bude nekoliko hiljada radnika, najodgovornijih članova sindikata iz RS-a.

Kako navodi predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić, protestnom šetnjom izrazit će nezadovoljstvo položajem radnika u RS-u zbog neprimjenjivanja radno-pravnog zakonodavstva.

Nakon protestne šetnje od glavnog banjalučkog trga, kolona će proći ispred zgrada Narodne skupštine i Vlade RS-a, a učesnicima protesta će potom u Parku "Mladen Stojanović" biti pročitan prvomajski proglas, kako je navela, upućen onima koji nisu osigurali uvjete da radnici mogu da slave praznik rada.

Simbolično, učesnici protesta su pozvani i na "solo prvomajski pasulj", koji će se dijeliti u tom banjalučkom parku.

"To će biti poruka 'opasuljite se'", ustvrdila je Mišić danas na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Ističući da sindikalci trpe pritiske, Mišić je izrazila nezadovoljstvo, jer je policija u Banjoj Luci, navela je, po prvi put tražila da im plate osiguranje protestne šetnje.

Sindikat je dobio predračun od policije da uplate 3.080 KM za 77 policijskih službenika koji bi, po procjeni Policijske uprave Banja Luka, trebali da osiguravaju taj javni skup.

Mišić je dodala da su morali da plate taj iznos kako im se ne bi zabranio skup, iako oni nisu tražili policijsko osiguranje, dok su iz Policijske uprava Banja Luka saopćili da, prema Zakonu o bezbjednosti saobraćaja, troškove angažovanja pripadnika policije na osiguranju skupa snosi organizator.

Pozvala je banjalučku policiju da kaže ko je još platio osiguranje protestnih šetnji i drugih sličnih skupova.

"Nikada ni jedan sindikat nije dobio zahtjev da plati ovaj skup i ovo sam doživjela kao lični pritisak", ustvrdila je ona.

Odbacila je ponudu Socijalističke partije RS da oni plate te troškove, te ih pozvala da smjene svog ministra, u resoru rada, Milenka Savanovića te time pokažu da su istinski zastupnici radnika i njihovih prava.

Mišić je dodala da je odluku o protestima za 1. maj, kojih ranijih godina i nije bilo u RS-u, donijelo Generalno vijeće Saveza sindikata RS-a, na prijedlog svog predsjedništva.

U Savezu sindikata RS-a ovog ljeta očekuje se izbor novog rukovodstva.