BiH
0

Mišić podržala PDP inicijativu za smanjenje stope PDV-a

FENA
Smanjenjem stope poreza na dodatnu vrijednost (PDV) sa 17 na pet posto na osnovne životne namirnice bio bi zaštićen standard građana i data veća šansa domaćoj proizvodnji u poljoprivredi.

Ovo su danas ocijenili zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Mladen Ivanić, poslanik PDP-a u Predstavničkom vijeću Parlamentarne skupštine BiH Branko Dokić i predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić tokom razgovora u Banjoj Luci.

Zaključeno je i da se ova inicijativa dostavi i svim drugim predstavnicima političke vlasti i da će zajednički istrajati na njenom uvođenju.

Kako je ponovio zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Mladen Ivanić, ova inicijativa obuhvata samo osnovne namirnice zbog čega izmjena Zakona o PDV-u neće biti veliki udar na javne prihode.

Ivanić je dodao da će nulta stopa nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU biti nemoguća, a stopa od pet posto je realna jer će poboljšati životni standard najsiromašnijih za oko 11 posto.

Poslanik PDP-a u Predstavničkom vijeću Parlamentarne skupštine BiH Branko Dokić rekao je da inicijativa PDP-a ima daleko jače političko uporište nego prošle godine.

Stopa PDV-a od pet posto odnosila bi se na pšenično brašno "tip 500" i "tip 850" i hljeb dobijen od ovih vrsta brašna, mlijeko, jestiva ulja i biljne masti, vodu za piće, lijekove i ortopedska pomagala, lijekove s pozitivne liste, hranu za bebe i bebi opremu, vještačka đubriva, zaštitna sredstva u poljoprivredi i sjetveni materijal.