Posebna noć
15

Misa ponoćka u dolini Neretve: Dopustite da se u vama dogodi Božić

G. Š.
Božićna misa u mostarskoj katedrali (Foto: G. Š./Klix.ba)
Svečana božićna misa u mostarskoj katedrali (Foto: G. Š./Klix.ba)
I katolici u dolini Neretve večeras su misu ponoćku imali ranije nego je to bilo proteklih godina kada se ova sveta misa slavila u ponoć.

Misno slavlje u mostarskoj katedrali večeras je predvodio mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski apostolski upravitelj Petar Palić koji je u svojoj propovijedi kazao kako je večerašnja noć sveta i posebna.

"Ova noć trebala bi nam dati snagu i osvijetliti našu svakodnevnu tamu. Međutim, čini se da uvijek iznova doživljavamo i osjećamo tamu u našim životima i ovome svijetu. Možda ove godine u ovoj pandemiji posebno, u odricanju od onoga što je svojstveno nama ljudima: bliskosti, dodiru, zagrljaju, poljupcu i čeznemo za velikom svjetlošću koja se probija kroz ovu tamu", kazao je mostarski biskup.

U tami ovoga svijeta, kako je naglasio, nebesko svjetlo Isusa Krista svijetli i u njemu svi ljudi mogu prepoznati i iskusiti samoga Boga.

"Isus Krist nije nama ljudima obećao kraj svake tame, ali je svojim životom, smrću i uskrsnućem posvjedočio. Bog ne ostavlja ljude same u tami njihovih života, čak ni u tami smrti. Bog nam prašta i pomiruje nas sa sobom tako da se mi, sigurni u njegovu blizinu i ljubav, možemo zauzeti za mir i pravdu u našemu svijetu", istaknuo je mostarski biskup.

Govoreći o rođenju Isusa Krista, spasitelja svijeta koji je skromno došao na ovaj svijet prije više od dvije hiljade godina kao dijete rođen u jaslama ističe biskup da se i večeras slavi upravo ta novost života koja ljudima daje priliku da počnu iz početka.

"Ljubav se događa i raste u najsiromašnijim uslovima u Betlehemu, kad se večeras vratite kućama, dobro pogledate šta to kod kuće u vašim porodicama može biti novo među vama. Svetu porodicu naći ćete u vlastitom domu u međusobnoj ljubavi i solidarnosti sa svima koji se dolaze pokloniti djetetu u jaslama. Uprkos okolnostima u kojima živimo Božić se događa. Dopustimo mu da se u nama dogodi, slavimo i živimo ljubav i radost", poručio je biskup Palić.