Radosni blagdan
102

Misa ponoćka ogrijala srca vjernika, s molitvom i nadom dočekali Božić

A. L.
Foto: A. K./Klix.ba
Sarajevo (Foto: I. Š./Klix.ba)
Fra Ivan Šarčević predvodio je večerašnju misu ponoćku, odnosno Božićno bdijenje, u crkvi svetog Ante u Sarajevu, a misa je održana i u drugim gradovima širom Bosne i Hercegovine.

Značajan broj vjernika se okupio na ponočki u Sarajevu, alii u Tuzli, Zenici, Mostaru i drugim gradovima.

Prethodno je u Sarajevu u Katedrali Srca isusova vrhbosanski nadbiskup mons. Tomo Vukšić predvodio Misu Bdijenja ili 'malu ponoćku' gdje su se također vjernici okupili u velikom broju.

"Sa željom da se, po našem obraćenju, u nama Isus na duhovan način rodi, zauvijek nastani i ostane, svim svećenicima, redovnicima, redovnicama i ostalim Kristovim vjernicima u Vrhbosanskoj nadbiskupiji i Vojnom ordinarijatu želim blagoslovljen Božić i sretnu cijelu 2024. godinu", rekao je nadbiskup metropolita vrhbosanski Tomo Vukšić u božićnoj poruci.

Misa ponoćka uoči Božića održana je u svim zeničkim župama, a u crkvi Svetog Ilije održana je centralna svečanost.

Večerašnjoj misi prisustvovao veliki broj vjernika, a poslane su poruke da u ovoj noći punoj osjećanja pronađemo ono istinsko, čistoću djeteta, u sebi i otvorimo se prema drugima i tražimo oprost.

"Božić je trenutak kada sa sobom svodimo račun i vidimo šta smo utjelovili, vrednote ili materijalizam", kazao je župnik fra Marko Kepić.

U podnevnom govoru, na Badnjak, papa Franjo osvrnuo se na odlomak iz Lukina Evanđelja u kojem anđeo Gabrijel objašnjava Mariji da će Duh sići na nju i da će tako začeti Sina Božjega, te istaknuo da Bog djeluje poput nježne ljubavi koja prihvata, oplođuje i štiti, bez nasilja, bez povrede slobode; potaknuo je da i mi činimo isto prihvaćajući, štiteći i poštujući druge. Na Trgu svetoga Petra okupilo se oko petnaest hiljada vjernika, saopćio je Vatican News.

"Duh Sveti sići će na te i sila će te Svevišnjega osjeniti", tako je anđeo Gabrijel objasnio Mariji način na koji će začeti Isusa. Opis je to koji je objasnio papa Franjo u podnevnom govoru na četvrtu nedjelju došašća, koji daje shvatiti način Božjega djelovanja, njegovo djelovanje kao nježnu ljubav koja prihvaća, plodi i čuva, ne čineći nasilje, ne vrijeđajući slobodu.

"Slika te 'sjene koja štiti' nekoliko se puta ponavlja u Bibliji", podsjetio je Sveti Otac gledajući s prozora Apostolske palače na Trg svetoga Petra na kojemu se okupilo oko petnaest hiljada vjernika.

Upitajmo se stoga na Badnjak, potaknuo je Sveti Otac, želim li dopustiti da me obavija sjena Duha Svetoga, Božja nježnost i blagost, Božja ljubaznost, dajući mu mjesta u svom srcu, pristupajući njegovom oprostu i euharistiji?

"Osim toga, za koje usamljene i potrebite osobe mogu biti sjena koja osvježava, prijateljstvo koje tješi?", potaknuo je papa Franjo te ističući na kraju da nas Bog s blagošću dolazi spasiti zazvao Mariju da nam pomogne biti otvoreni i susretljivi prema Gospodinu.