Reakcija sindikalca
2

Mirza Hadžiabdić: Samozvani predsjednik Bajramović tri mjeseca opstruiše nastavak kongresa

Klix.ba
Mirza Hadžiabdić (Foto: E. H./Klix.ba)
Mirza Hadžiabdić (Foto: E. H./Klix.ba)
Član Upravnog odbora Unije samostalnih sindikata policije FBiH i predsjednik UO Sindikata policije KS Mirza Hadžiabdić reagovao je nakon današnjeg sindikalnog sastanka u Domu sindikata, kazavši da je Ismet Bajramović neformalni predsjednik ili samozvani predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

"Oni koji su danas bili prisutni na sastanku u zgradi Sindikata su legitimni predstavnici sindikalnih grana i organizacija koji žele spriječiti daljnju agoniju nastalu prekidom 14. kongresa Saveza SSBiH", kazao je Hadžiabdić.

Istakao je da je Bajramović, ako se već i dalje predstavlja kao predsjednik sindikata, ako želi sačuvati savez, trebao danas biti prisutan na tom sastanku, o kojem je obaviješten, pa da na djelu pokaže svoju spremnost da čuva jedinstvo sindikata.

"Izjaviti da se sve treba vratiti u normalu je u najmanju ruku žalosno, jer je iz normale izašlo onog momenta kad je predsjednik Saveza napustio Kongres i već tri mjeseca opstruiše njegov nastavak, ne zakazuje ni sjednicu Glavnog odbora", naveo je Hadžiabdić.

Istakao je da se postavlja niz pitanja u pogledu svih aktivnosti, kako administrativnih, tako i finansijskih, od momenta kad je istekao mandat Ismetu Bajramoviću, zaključno s februarom ove godine.

"Zbog svega navedenog taj čovjek je trebao do sada inicirati niz aktivnosti kako bi se završio izbor predsjednika saveza i pokrenuli daljnji procesi u vezi niza otvorenih pitanja za radnike ove zemlje, kao što su Opći kolektivni ugovor, definisanje najniže neto satnice, izmjena određenih propisa...", istakao je Hadžiabdić.

Naveo je da je dosta demagogije kojom samozvani predsjednik zamara javnost, šteti savezu i članstvu u sindikalnim organizacijama.

"Tu demagogiju su prepoznali i delegati Kongresa kada su rekli 'ne' izvještaju o radu pomenutog 'predsjednika'. Taj ko biva predsjednik je o svim ovim stvarima, kad je riječ o sindikatu, trebao da razgovara u okviru sindikalnih organa i s predsjednicima i članovima svih članica saveza, a ne da svojim izjavama opterećuje javnost i sindikalno članstvo te nanosi ogromnu štetu svim sindikatima", kategoričan je Hadžiabdić.

Dodao je da oni koji se bave sindikalnim radom u pravom smislu riječi imaju prečeg posla u sindikatu od medijskog prepucavanja i rješavanja ličnih interesa i ambicija bivšeg predsjednika saveza.

"Na kraju želim iskoristi priliku i pozvati sve predsjednike granskih sindikata na maksimalnu ozbiljnost i međusobni dijalog u cilju rješavanja nastalih problema", zaključio je Hadžiabdić.