Izabranik nove većine
243

Mirza Čelik u svojstvu predsjedavajućeg Skupštine KS posjetio načelnike Ilidže i Hadžića

A. D.
Čelik sa Memićem
Čelik sa Memićem
Izabranik nove skupštinske većine za predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik posjetio je danas općine Hadžići i Ilidža gdje se sastao sa načelnicima općina Hamdom Ejubovićem i Senaidom Memićem, saopćeno je iz press službe Kantona Sarajevo.

Kako je u proceduri donošenje Budžeta KS za 2020. godinu razgovaralo se o budućoj bližoj saradnji općina i Kantona Sarajevo kroz podršku i sufinansiranje kapitalnih projekata za koje ove lokalne zajednice pokažu najveći interes.

Kako je naglasio Mirza Čelik, Kanton će se više uključiti u rješavanje izgradnje i obnove putne, vodovodne i kanalizacione infrastrukture na području obje općine.

“Od ovih općina tražimo da nam delegiraju najznačajnije projekte koji bi mogli biti sufinansirani iz kantonalnog budžeta ili preko kreditnih linija. To su nesumnjivo jačanje industrijskih zona u obje općine koje u tome imaju velike potencijale. Takođe, znamo da su pokrenuti projekti žičara na relaciji Hrasnica – Hrasnički stan – Veliko Polje - Bjelašnica i Vrelo Bosne – Golo Brdo, zatim projekti tramvajska pruga Ilidža Hrasnica, ratni put Igman, izgradnja javne garaže na Ilidži. Sve su to projekti u čijoj će realizaciji Kantona Sarajevo može dati svoju finansijsku podršku", izjavio je Čelik.

Čelik sa Ejubovićem
Čelik sa Ejubovićem

Najavljena je pomoć u rekonstrukciji osnovnih škola na Ilidži kao i u projektima energetske efikasnosti.

Prema riječima, načelnika Ejubovića i Memića važeća zakonska rješenja koje je donosila Skupština Kantona u mnogome zadire u nadležnosti lokalne samouprave što otežava njen rad . Oni od novog rukovodstva skupštine očekuju da se to što prije ispravi. Iako je trebalo biti rješeno do 2007 godine, nažalost, nepostojanje kantonalnog zakona o lokalnoj samoupravi i zakona o pripadnosti javnih prihoda predstavlja težak problem.

Čelik je poručio da će u narednom peiodu biti intenzivirani razgovori oko donošenja optimalnih zakonskih rješenja za funkcioniranje lokalnih zajednica. Načelnici su pružili podršku Skupštini KS, izabraniku nove skupštinske većine za predsjedavajućeg skupštine Mirzi Čeliku.

Također, upućuju poziv da se trenutne blokade oko funkcioniranja Skupštine što prije otklone kako bi se mogli donijeti i budžeti općina i KS te nastavilo funkcioniranje javnog sektora u KS.