Kanton Sarajevo
26

Mirza Čelik pozvao Vladu KS da pomogne privrednicima

S. Š.
Zastupnik DF-a u Skupštini KS Mirza Čelik (Foto: T. S./Klix.ba)
Zastupnik DF-a u Skupštini KS Mirza Čelik (Foto: T. S./Klix.ba)
Zastupnik Demokratske fronte (DF) u Skupštini Kantona Sarajeva Mirza Čelik održao je jutros konferenciju za medije na kojoj je bilo riječi o ukupno četiri tačke

Konferenciji za medije je trebala prisustvovati i zasputnika Bibija Kerla, međutim, kako je Čelik na početku rekao - zbog saobraćajne nesreće koja se desila na putu prema Vogošći te zastoja u saobraćaju nije mogla prisustvovati.

Zastupnik Čelik se prvo dotakao Zakona o komunalnim taksama naglasivši da je neophodno da se ovakav zakon što prije stavi van snage zbog direktnog udara na privrednike.

"Prva stvar na koju sam obratio jeste da trebamo razmotriti hitno stavljanje van snage Zakon o komunalnim taksama. Kada se donio taj zakon, ja sam podnio dmandmane kojim sam definirao minilani i maksimalni iznos takse", kaže Čelik.

To međutim nije naišlo na povratnu informaciju, zbog toga što, kako kaže Čelik, do sada nisu prihvaćani amandmani opozicionara bez obzirsa bili oni u interesu javnosti ili ne.

"Ne znam zašto jer ako je nešto u interesu zajednice, tiče se olakšica, a ovo se konkretno tiče parafiskalnih nameta koji su ovim zakonom nametnuti. Moram vam reći da je jedna strana kompanija na donošenje jednog ovakvog zakona plaćala takse, u 2021. godini, u iznosu od 19 790. Donošenjem, po meni sramnih zakona, danas će ta kompanija plaćati 205 490 KM što znači da će u nekim općinama biti povećanje i do 2000 posto. Jedna domaća kompanija koja je plaćala 14 880 KM u narednom periodu će morati da plaća 226 770 takse za istu firmu", pojasnio je Čelik.

Dalje dodaje da, ukoliko je cilj bio da se oporezuju kladionice, to se trebalo definisati drugačijim zakonom.

"Dansas imamo zabrinute poslodavce koji će morati otpuštati na desetine radnike iz rrazloga što ne mogu ispuniti obaveze koje su im nametnute", kaže on.

Zastupnik Čelik kaže i da je cilj više zapošljavanja u realnom sektoru, što se ovakvim zakonom, sigurno neće dogoditi.

"Na ovaj način pozivam predlagače u Vladi KS, premijera i zastupnike koji su u mogućnosti, da stave van snage ovaj zakon hitnim zasjedanjem Skupštine KS", poručio je on.

Dalje se Mirza Čelik osvrnuo na presudu Ustavnog suda BiH o Zakonu o ministarstvima i drugim organima u KS.

"U presudi piše da je rok za donošenje novog zakona šest mjeseci a Vlada do sada nije ništa učinila da se ovaj zakon ispravi. Također, ono što je vrlo bitno jeste da se na nekoliko stranica spominje da su 38 i 41 radna sjednica su sazvane na neustavan način što znači da sve tačke koje su bile na dnevnom redu tih sjednica neustavne", rekao je Čelik.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

"Nakon toga, Vlada daje saglasnost javnoj ustanovi instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja za popunu radnih mjesta i to 47 radnih mjesta. Dakle, njih 47 radnika će zaposliti u nešto što je doneseno van ustavnih okvira", kaže on.

Također, na današnjoj konferenciji za medije, Čelik je pitao vlast zbog čega građani u KS ne mogu uputiti žalbu Vladi ili bilo kojem resorsnom ministarstvu putem e-mail adrese.

Treća stvar koje se Čelik danas dotakao jeste pitanje realizacije izleta, ekskurzija i studentskih posjeta.

Naime, učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola svoju matursku ekskurziju ne mogu organizovati van granica BiH.

Ministarstvo obrazovanja u KS je, prema riječima Mirze Čelika, dalo pojašnjenje da zbog osjetljive epidemiološke situacije ne mogu realizovati ekskurziju van granica BiH.

"Ja sam 2017. podnio inicijativu koja je jednoglasno prihvaćena, a to je da se ekskurzije mogu organizovati van BiH ukloliko imamo objekat u vlasništvu KS. Ministarstvo sada tu odluku ne podržava zbog, kako kažu, epidemioloških uslova, iako se Sarajevo i život vraćaju u normalu", kaže on.

Za kraj, Čelik se osvrnuo na KJKP RAD koje će ove sedmice, po treći put, imenovati vd direktoricu.

"U skladu sa Zakonom o privrednim društvima i javnim preduzećima, vd direktor se može imenovati do šest mjeseci. Zašto se sada ne raspiše konkurs?", pita Čelik.