Ministar KS o projektima
5

Mirvad Kurić o novom mandatu: Opozicija će pokušati sabotirati, mi ćemo raditi i ulagati

Piše: M. A.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Novi stari ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić za Klix.ba je govorio o svom novom mandatu, viđenju trenutne političke situacije te rezultatima u proteklom periodu i planovima za budućnost kada je riječ o resoru kulture i sporta.

Na samom kraju decembra Skupština Kantona Sarajevo podržala je prijedloge šest političkih stranaka za imenovanje ministara u Vladi Kantona Sarajevo. Za imenovanje nove vlade, kojom će u narednom periodu rukovoditi premijer Edin Forto, glasala su 24 zastupnika, dok ih je deset bilo protiv.

Među novim imenima na čelu kantonalnih ministarstava našla su se i dva stara, predložena u ime SBB-a, Ismir Jusko i Mirvad Kurić. Naime, Ismir Jusko rukovodit će Ministarstvom za boračka pitanja KS, dok će funkciju ministra kulture i sporta KS nastaviti obnašati Mirvad Kurić.

O trenutnoj političkoj klimi u KS i planovima za budućnost u oblasti kulture i sporta razgovarali smo s novim starim ministrom Mirvadom Kurićem. On nam je na samom početku razgovora napravio kratku retrospektivu vlastitih rezultata u mandatu koji je iza njega.

Radit ću na implementaciji započetih projekata

"Za vrijeme svog prošlog mandata najviše sam radio na infrastrukturi. Primjerice, ministarstvo kojim upravljam bilo je finansijer travnjaka na Grbavici, koji je jedan od najkvalitetnijih u Evropi, te smo pomogli i infrastrukturne projekte i na stadionu 'Asim Ferhatović Hase'. Također, sve reprezentativne selekcije su mahom finansirane iz kantonalnog budžeta, tu je država malo zakazala, a nećete vjerovati da smo zbog ovakvih i sličnih poteza nerijetko primali i kritike. Kada je riječ o segmentu kulture, u protekle tri godine smo uredili SARTR, podržali smo 'Dane Jurislava Korenića', prilagodili smo kompletno Pozorište mladih osabama s invaliditetom, radili smo na renoviranju aule BKC-a i na mnogo drugih projekata. Mislim da nema potrebe posebno isticati kako sam se posebno angažirao na poboljšanju ponude u ustanovama kulture u Sarajevu i to sve bez kapitalnih ulaganja", istakao je Mirvad Kurić.

On je također naglasio da će u svom novom mandatu raditi na nastavku započetih projekata, a posebno ističe da je već odvojeno dva miliona KM za početak izgradnje Male scene Narodnog pozorišta koja je već dugo u planu. On ističe i to da bi sarajevska općina Novi Grad mogla uskoro dobiti i svoje pozorište, prvu instituciju kulture koja će, prema Kurićevim riječima, biti izgrađena u Sarajevu nakon 50-ak godina.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Kada sam prije tri godine došao na ministarsku poziciju raspolagao sam budžetom od 25 miliona KM. On trenutno iznosi blizu 32 miliona KM, a u Nacrtu budžeta KS nadam se da će ići i do 36 miliona KM. Veći dio budžetskih sredstava uložit ćemo u 13 institucija kulture koje su pod našom ingerencijom, dok radimo na intenziviranju napora da se jedan posto od ukupnih budžetskih sredstava namjenski izdvaja za sport. Mi uz vrlo malo sredstava možemo postati regionalni sportski centar, što već i jesmo u neku ruku. Osim toga, jasno je da redovno izdvajamo i novac kojim podržavamo organiziranje različitih književnih, teatarskih, filmskih i drugih festivala", kazao je ministar kulture i sporta KS.

Isto tako, Kurić je naglasio da će mu jedan od primarnih zadataka u novom mandatu biti popunjavanje Orkestra Baleta i Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu s oko 30-ak akademskih muzičara, koji će, prema Kurićevim riječima, poprilično revitalizirati ovaj segment rada našeg najvećeg teatra.

Koalicija šestorke će opstati na kantonalnom nivou

"Mislim da je koalicija na kantonalnom nivou održiva iz razloga što nas sve okupljaju projekti bez obzira na ideološku poziciju, a da bi se realizirali projekti trebaju vam principi i mjere. Projekti ne razumiju i ne prepoznaju ideologiju. Dakle, principi i mjere nas obavezuju da sjednemo i razgovaramo bez obzira na međusobne razlike. Oni koji tako ne postupaju znači da u ovu priču nisu ušli iskreno i da se bave politikanstvom umjesto suštinskom politikom. Ako ćemo stvari konkretizirati, mi smo i u prošlom mandatu ozbiljno pristupili nekim stvarima", objašnjava Mirvad Kurić svoje viđenje nove vlasti na nivou KS.

Također, Mirvad Kurić optimistično najavljuje početak realizacije projekata koje je najavljivao u proteklom periodu, a još jednom je kazao kako vjeruje da će šestorka opstati i realizirati projekte koje je najavila.

"Mi trenutno sjedimo i dogovaramo se isključivo na principu projekata, a da li se pojedinci ili organizirane grupe unutar koalicije bave politikanstvom - to ja ne znam. To će vrijeme pokazati. Generalno, narod vrlo često voli čuti ono što mu godi, ali to u stvarnosti nije tako. Zato sam ja uvijek spominjao samo one stvari koje je u stvarnosti moguće izvesti i projekte za koje možemo garantirati. Kada preuzmemo obavezu moramo ozbiljno pristupiti i njenom ispunjenju. Želim da vjerujem da je nova koalicija održiva, ona je trenutno kompaktna, međusobno se upoznajemo i upoznajemo se o onome što treba da uradimo tokom mandata tako da ne vidim nešto što bi nas moglo poremetiti. Međutim, da li će doći do bilo kakvih trzavica u budućnosti, Bog zna", naglasio je Kurić.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Mirvad Kurić je kazao i to kako očekuje različite pokušaje sabotaža opozicije, ali da se jačina koalicije generalno ogleda u sposobnosti da se odupre tim pokušajima. Međutim, on je kategorično rekao kako se na opoziciju ne treba gledati s podozrenjem, već da se dobronamjerne kritike trebaju i moraju uzeti u razmatranje.

"Posao opozicije svugdje u svijetu se sastoji od toga da kritikuje vlast, a koliko je vlast sposobna da apsorbira sve ono što je dobro iz opozicije to je sad drugo pitanje. Velika je šteta što je vlast kroz historiju primjedbe opozicije smatrala negativnim. Bez jake opozicije nema ništa ni od jake vlasti i to je slučaj ne samo kod nas, već i u svim demokratskim sistemima. Ukoliko ste sposobni prepoznati sve ono što je dobronamjerno u opoziciji, to trebate iskoristiti. Naravno, ako ne uradite ono što ste obećali, slijedi izborna kazna. Svako ko ulazi u vlast, a iole je svjestan odgovornosti svoje funkcije, treba imati na umu da će ljudi očekivati da se prethodna obećanja ispune", kategoričan je Kurić.