BiH
485

Mirvad Kurić: Niko nema pravo da zabranjuje predstavu umjetničkog izričaja

Piše: Er. M.
Mirvad Kurić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mirvad Kurić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Krić kazao je za Klix.ba u povodu otkazivanja predstave Olivera Frljića "Naše nasilje i vaše nasilje", koja je na kraju održana na vlastitu odgovornost posjetitelja, kako mu je drago da je Sarajevo u bogatstvu svojih različitosti ipak ostalo Sarajevo.

Predstava "Naše nasilje i vaše nasilje" izazvala je oštre reakcije kod građana Sarajeva. S obzirom na to da bh. društvo ima običaj da se bavi više trivijalnim temama od stvarnih problema građana ove zemlje, Kurića smo pitali kako komentariše ogromno interesovanje javnosti.

"Za mene je mnogo važnija vijest odnos ministrice kulture Italije koja je boravila u Sarajevu i gdje smo počeli s dogovorima za izgradnju novog prostora za scenu MESS-a. To mi je značajnije od svega ovoga", rekao je Kurić.

On je istakao da su od ove predstave mnogo važnija dešavanja koja se tiču izbornog procesa u Stocu, ali da se javnost u BiH više okomila na predstavu.

Predstava Olivera Frljića skrenula je pažnju i kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa vrhbosanskog, koji je uputio pismo Tužilaštvu BiH u vezi sa vrijeđanjem vjerskih osjećaja.

"Prijava koju je uputio kardinal Puljić je stvar pravosudnih organa i on ima pravo na to. Moje shvatanje je da je vjera lična stvar svakog pojedinca. Teatar se bavi drugim stvarima i vrijednostima tako da se te dvije paralele nikako ne mogu povući. Mi smo otvoreno građansko društvo koje je i zakonom ukinulo cenzuru", rekao je Kurić.

Istakao je da je siguran da je MESS donosio najbolje odluke te da niko nema pravo da cenzuriše umjetnički rad.

"Niko nema pravo da zabranjuje predstavu umjetničkog izričaja. Predstava se može obustaviti eventualno samo zbog sigurnosnih razloga", zaključio je Kurić.

Na kraju razgovora istakao je da će se najbolji odgovor o predstavi dati za 15-16 dana kada se bude izvodila u Rijeci.

"Sarajevo je pokazalo da je svjetska metropola", rekao je Kurić.