Bećirovićev pik
31

Mirsada Čolaković je nova ambasadorica BiH u Turskoj, čeka se još potvrda Ankare

D. Be.
Nakon što se Kadrija Hodžić, prijedlog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, povukao kao kandidat za ambasadora BiH u Turskoj, na posljednjoj sjednici Predsjedništva BiH za novu ambasadoricu u Ankari je predložena Mirsada Čolaković, saznaje Klix.ba.
Odluka o imenovanju ambasadorice Čolaković je donesena jednoglasno, a sada se čeka potvrda agremana kako bi stupila na dužnost.

Ambasadorica Čolaković je tokom diplomatske karijere radila kao savjetnica za multilateralne odnose u Ambasadi BiH u Beneluksu - misiji za vezu pri NATO-u i EU u Briselu. Potom je preuzela istu ulogu za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Od 1999. do 2000. godine je bila vršiteljica dužnosti šefa kabineta u Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, u Uredu zamjenice ministra vanjskih poslova u Sarajevu.

Od 2000. godine i naredne dvije godine Mirsada Čolaković seli u Grčku kao otpravnica poslova Ambasade BiH u Atini.

Prije službe u Nizozemskoj, imala je dugu karijeru u Sjedinjenim Državama. Najprije kao šef političkog odjela i zamjenik šefa misije u Ambasadi BiH u Washingtonu, a zatim kao zamjenik stalnog predstavnika Bosne i Hercegovine pri UN-u od 2005. godine, napredujući do stalnog predstavnika Bosne i Hercegovine od 2012. do 2016. godine.