Parlament FBiH
7

Mirsad Zaimović kritikovao zastupnike zbog kašnjenja na sjednicu i buke

Er. M.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirsad Zaimović danas je zatražio od zastupnika da ne kasne na sjednice federalnog organa zakonodavne vlasti te da svojom bukom ne ometaju rad drugih parlamentaraca.

Zaimović je zastupnike podsjetio da je nastavak 5. redovne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH trebao početi u 10 sati, kako je zastupnicima mnogo ranije i najavljeno u pozivu na sjednicu.

"Ja sam tu bio u 10 sati i ovdje je bilo prisutno 15-ak zastupnika. Pored toga, oni koji su kasnili pravili su takvu atmosferu da jednostavno nije bilo moguće početi raditi", kazao je Zaimović.

Istakao je da još jednom moli i traži od federalnih zakonodavaca da se pridržavaju pravila i da sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH počinju u ono vrijeme u koje su i zakazane.

"Ako ima onih koji kasne, molim da uđu i budu tihi kako bi zastupnici koji su stigli na vrijeme mogli raditi bez ometanja", rekao je Zaimović.

Zaimović je podvukao da on nije neko ko trenira strogoću, ali da se moraju poštivati zadati rokovi kada je riječ o početku zasjedanja Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, a i prilikom postavljanja zastupničkih pitanja.

"Ja sam svakome od vas dozvolio dodatno vrijeme, ali ako to vrijeme postane duže nego što je prihvatljivo, molim vas da uzmete u obzir kako zastupnička pitanja možete postaviti pismeno", zaključio je Zaimović.

Zaimović je i ranije ukazivao na to kako će od svih zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, bez obzira na to iz koje stranke dolazili, tražiti da se ponašaju u skladu s Poslovnikom o radu i Kodeksom ponašanja zastupnika.

Inače, u Parlamentu FBiH ustaljena je praksa kašnjenja zastupnika i delegata na sjednice Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamenta FBiH. Zaimovićeva kritika itekako je opravdana s obzirom na to da mnogi parlamentarci kasne na sjednice jer nisu uspjeli na vrijeme popiti kafu u obližnjim ugostiteljskim objektima.