Okružni sud u Oslu
0

Mirsad Repak proglašen krivim za zločine u logoru Dretelj

Sarajevo-x.com
Apelacioni odjel Okružnog suda u Oslu oglasio je Mirsada Repka, bivšeg pripadnika Hrvatskih oružanih snaga, krivim za zločine počinjene u logoru Dretelj, kazala je za Justice Report Vasvija Vidović, njegova braniteljica.

"Porota je zasjedala i donijela odluku da je gospodin Repak kriv za protivpravno lišavanje slobode civila u logoru Dretelj. Međutim, donesena je slobađajuća presuda u odnosu na tačku optužnice kojom se Repak tereti za torturu doktorice Olge Draško“, pojasnila je Vidović, dodavši da će Apelacioni odjel Okružnog suda u Norveškoj održati ročište u aprilu, na kojem će odrediti visinu kazne Repku.

Norveški sud je prvostepenom presudom u decembru 2008. godine osudio Repka, bivšeg pripadnika HOS-a na pet godina zatvora zbog zločina nad srpskim civilima u logoru Dretelj, u blizini Čapljine. Repku je naređeno da isplati oštećenja žrtvama u iznosu od 100.000 konvertibilnih maraka.

Odbrana Repka se žalila na ovu presudu zbog “nepravilno utvrđenih činjenica i pogrešne primjene materijalnog prava”, a nakon što je Okružni sud u Oslu prihvatio žalbu, u januaru 2010. godine počelo je obnovljeno suđenje.

Vidović je kazala da "nije zadovoljna drugostepenom presudom", te najavila kako će se Repak žaliti Vrhovnom sudu Norveške.

"Odbrana smatra da apsolutno nisu dokazani navodi optužnice i da je u ovom slučaju potpuno pogrešno primijenjeno međunarodno pravo. Također, jako smo nezadovoljni da je u ovom slučaju došlo do retroaktivnog korištenja zakona u Norveškoj“, pojasnila je ona.

Mirsad Repak je uhapšen u maju 2007. godine, kada ga je Norveško pravosuđe sumnjičilo za “silovanja, prisilna zatvaranja i nanošenja ozbiljnih povreda”, jer tadašnji zakon Norveške nije obuhvatao ratni zločin.

Međutim, optužnica protiv Repka je podignuta tek nakon što je Norveška izmijenila zakon u martu 2008. godine, koji je predviđao procesuiranje krivičnih djela „genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina“.

Zbog sumnje da je učestvovao u zločinima nad srpskim civilima u logoru Dretelj tokom 1992. godine, u januaru ove godine u Švedskoj je uhapšen Ahmet Makitan zvani Maks.