BiH
2

Mirsad Memišević prinudni upravitelj PD Butmir

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Nakon odluke ministra privrede Kantona Sarajevo Emira Hrenovice o razrješenju dužnosti v. d. Poljoprivrednog dobra "Butmir" Amira Karahasanovića, u sudskom registru je od 06. januara upisan Mirsad Memišević kao prinudni upravitelj do imenovanja direktora preduzeća.

Novoimenovani upravitelj, raniji v.d. direktora Mirsad Memišević kazao je danas na pres-konferenciji da su u preduzeću došli u posjed i uvid u bankovne račune i tom prilikom ustanovili da je oko 183.000 KM izneseno iz preduzeća, po raznim osnovama.

"Vidjeli smo da su bila upisana i dva uposlenika, članovi Stranke radom za boljitak, za koje nismo znali, a upisani su mimo statuta i sistematizacije. Mi još ne znamo koja su rješenja oni imali. Samo su dva uposlenika iz preduzeća iznijela više od 54.000 KM. Osim tih troškova bilo je i plaćanja advokata, kao i agenciji za računovodstvo", kazao je Memišević.

On je kazao da cilj Stranke radom za boljitak nije bio razvoj preduzeća i njegova stabilnost već samo iznošenje novca.

"Nakon odluke ministra došlo je do mira u preduzeću, stabilizacije i vraćanja radnika njihovim redovnim poslovima. Uprava preduzeća je odmah krenula u stabilizaciju, odnosno uvođenje reda, uspostavljanje kontakata s dobavljačima, prema kojima imamo veća dugovanja, osiguranje repromaterijala i povećanje proizvodnje", kazao je Memišević.

Ministar Hrenovica izjavio je da smjena Karahasanovića imala odjeka i da je PD Butmir već za mjesec dana počelo raditi pozitivno.

"Jutros sam potpisao dopis Karahasanoviću da hitno pošalje izvještaj i preda pečat preduzeća koji je sam napravio. Imamo potpunu podršku ministarstva, novog rukovodstva i tužilaštva. Sud je konačno uvidio pravo stanje. Smatram da slučaj nije trebao ovoliko dugo da traje", kazao je Hrenovica.

Uprava PD Butmir najavila je pokretanje krivične prijave protiv Karahasovića i zahtijeva povrat sredstava od osoba koje su uzimale novac, a da nisu "ni kročile u preduzeće".