Kukić VS Softić
253

Mirsad Kukić nosilac liste PDA za Parlamentarnu skupštinu BiH

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Nosilac liste Pokreta demokratske akcije (PDA) za Parlamentarnu skupštinu BiH bit će predsjednik ove stranke i nekadašnji potpredsjednik SDA Mirsad Kukić.

Pokret demokratske akcije (PDA) ove godine prvi put će učestvovati na parlamentarnim izborima u BiH. Ranije je potvrđeno kako će ova stranka imati kandidate za sve nivoe vlasti, osim za Predsjedništvo BiH.

Političke stranke u Bosni i Hercegovine do ponedjeljka (9. juli) trebale bi predati Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH konačne liste s imenima kandidata za organe zakonodavne vlasti.

PDA je odlučila da nositelj liste za Parlamentarnu skupštinu BiH na ovogodišnjim izborima bude predsjednik ove stranke Mirsad Kukić. Posebno će biti zanimljivo pratiti rezultate izbora za državni organ zakonodavne vlasti s obzirom na to da je SDA, bivša Kukićeva stranka, postavila Safeta Softića kao nositelja liste za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Javnosti u BiH od ranije je poznato kako je Softić bio jedan od najžešćih zagovornika "eliminisanja" Kukića iz SDA. Aktuelni član Kolegija Doma naroda PSBiH i potpredsjednik SDA ranije je izjavljivao kako SDA nikada nije trebala postaviti Kukića da predstavlja stranku "na tako visokom nivou".

Podsjeća, novoosnovana politička stranka s bazom u Tuzlanskom kantonu već ima tri zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, jednog zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a pored toga ima i većinu u Skupštini Tuzlanskog kantona. Na čelu Vlade Tuzlanskog kantona nalazi se Jakub Suljkanović iz PDA.

Predsjednik PDA Mirsad Kukić je na izborima 2014. godine osvojio 22.177 glasova, a Elzina Pirić 14.862 glasa.