BiH
0

Mirsad Kebo: Nema mjesta euforiji

FENA
Mirsad Kebo
Mirsad Kebo
Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo izjavio je večeras novinarima da će, kada federalni premijer Nedžad Branković formalno ponudi ostavku, poduzeti ustavom predviđene radnje zajedno sa predsjednicom Borjanom Krišto i potpredsjednicom Spomenkom Mičić.
  • To pretpostavlja procedure koje se moraju ispoštovati u roku od 30 dana, uključujući konsultacije s političkim strankama, kazao je Kebo.

Budući da premijerova ostavka povlači ostavku cijele Vlade FBiH, Kebo naglašava da Brankovićeva odluka dolazi u nezgodno vrijeme.

  • Ovdje nema likovanja, ovo je samo nastavak jedne teške bitke za ispunjavanje uvjeta MMF-a, za poboljšanje socijalnog stanja, aktivnosti na poboljšanju ekonomskog ambijenta. Ovo je vrijeme s hiljadu izazova i zato mislim da ovog trenutka nema mjesta euforiji. A kao predsjedništvo Federacije morat ćemo poduzeti hitne mjere, naveo je potpredsjednik FBiH.

Kebo je posebno naglasio da je Branković prema njemu postupio veoma korektno, jer on ovu vijest nije čuo od drugih nego lično od njega.

Ponovo izabrani predsjednik SDA Sulejman Tihić je izjavio da je Brankovićeva ostavka u skladu s njegovim zahtjevom prije kongresa.

Tihić u ovom trenutku nije mogao govoriti o mogućim kandidatima za Brankovićevog nasljednika, osim da to treba biti osoba s političkim i privrednim iskustvom.