BiH
0

Mirovni kamp na Igmanu okupit će mlade iz čitave BiH

Piše: A. U.
12. međunarodni mirovni omladinski kamp počinje 21., a trajat će do 26. augusta. Kamp će se održati na Malom polju na Igmanu, a zvanično će se otvoriti 22. augusta u 9:30 sati, a okupit će mlade iz više od 20 bh. gradova.

"Određeni broj učesnika već se okupio na Malom polju kako bi pripremili svu infrastrukturu za kamp, a četiri dana ranije su došli naši prijatelji iz njemačkog Technisches Hilfswerka (THW), kako bi pripremili osnovnu logistiku, kada su u pitanju elektro i vodoinstalacije, kako bi sve funkcionisalo kada učesnici kampa dođu", rekao je za Klix.ba Elvir Čaušević, predsjednik Udruženja za psihosocijalnu podršku i bolju budućnost Progres, koje je organizator kampa.

Ovo je već 12. mirovni kamp, a održava se svake godine. Sam program i ciljevi se nisu bitno mijenjali tokom godina, ali se organizatori trude da svake godine program učine atraktivnijim i uvedu nove sadržaje, budući da je tu i veliki broj učesnika koji dolaze svake godine.

"Ove godine je pripremljen petodnevni program koji je sastavljen od aktivnosti u samom kampu i van njega. U kampu će se dešavati aktivnosti poput okruglih stolova i radionica, a što se tiče aktivnosti van kampa, ići će se u posjetu kanjonu Rakitnice i rafting, u obilazak mjesta stradanja civilnih žrtava rata, ekološku akciju čišćenja okoline, posjetu Sarajevu, izlete na Jahorinu, Treskavicu, Lukomir, i sl. Radi se o spoju doživljajne pedagogije i aktivnosti kreativnog djelovanja, saradnje i razmjene iskustava i mišljenja", kaže Čaušević.

Foto: Larisa Pošković
Foto: Larisa Pošković

Kamp će okupiti oko 150 učesnika iz više od 20 bh. gradova te čitav niz saradnika koji će povremeno dolaziti, u okviru neformalne projektne mreže sačinjene od omladinskih organizacija, savjeta i vijeća mladih te neformalnih grupa. Starosna dob učesnika kampa je između 18 i 25 godina. Cilj kampa je da mladim ljudima iz BiH omogući da u zajedničkim aktivnostima i razmjeni iskustava stvore jedno zajedničko pozitivno iskustvo, protutežu onom s kojim se redovno suočavaju u svom svakodnevnom životu.

"Ovdje smo oslobođeni bilo kakvog plasiranja informacija, ostvarujemo neposredan kontakt i identificiramo neke zajedničke interese na osnovu ciljeva mladih", rekao je Čaušević.

Udruženje Progres kamp organizira uz pomoć partnerske organizacije Wings of Hope iz Muenchena i Ministarstva vanjskih poslova SR Njemačke.