BiH
9

Mirovni događaj: Gradonačelnici iz cijele Evrope razgovaraju o pomoći BiH

Anadolija
U okviru manifestacije „Mirovni događaj Sarajevo 2014.“ u bosanskohercegovačkoj prijestolnici, Sarajevu, održan je sastanak 20-ak gradonačelnika/načelnika, a u cilju podrške bh. gradovima ili općinama koje su pogođene poplavama i klizištima sredinom maja ove godine.

Direktor TRA Agencije za razvoj općine Tešanj Ismar Alagić kazao je da su štete od poplava i klizišta na području ove općine procijenjene na oko dva miliona konvertibilnih maraka.

"Pogođene su četiri mjesne zajednice. Mi smo iselili oko 288 lica iz područja koja su bila ugrožena, oštećene je putna infrastruktura, ugroženo je oko 50 hektara poljoprivrednog zemljišta", pojasnio je Alagić.

Kako je kazao, to je mnogo manje u odnosu na susjedne općine poput Maglaja i Doboja.

Mustafa Mustajbegović iz opštine Modriča kazao je da je oko 60 posto teritorije opštine Modriča zahvaćeno poplavama.

"Ukupno je iseljeno 850 kuća, a nažalost, imali smo i dva smrtna slučaja", pojasnio je Mustajbegović.

Govoreći o pomoći opštini Modriča, on je kazao da je bilo početne pomoći, kada je bila u pitanju borba za ljudske živote.

"Sada dolazi ona druga faza, koja je teža nego prva, koja je bila samo borba za živote. Sada dolazi ova druga u kojoj su ljudi osiromašeni, uništene su gotovo sve poljoprivredne parcele", pojasnio je Mustajbegović.

Prema procjenama, dodaje on, kriza će biti tokom cijele godine, sve do ubiranja nove sezone.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ranko Čović kazao je da je Grad Sarajevo od prvog trenutka aktivan što se tiče zbrinjavanja stanovništva sa ugroženih područja.

"Grad Sarajevo je uputio poziv svim bratskim gradovima i svim gradovima mreža u kojima se Sarajevo nalazi, za pomoć. Odmah smo dobili pomoć iz Istanbula, Sofije, ali i drugih gradova", pojasnio je Čović.

Kako je kazao, aktivnosti će biti nastavljene i u narednom periodu.

Vehid Šehić iz Foruma građana Tuzla kazao je da je odabrano 30 gradova koji će u narednom periodu pokušati uspostaviti saradnju koja će, u prvom redu, vratiti povjerenje u institucije države "i ono što je nama najvažnije, a to je da se vrati povjerenje među građanima".

"Ovaj današnji skup je posvećen i solidarnosti prema svim ugroženim bh. građanima. Kroz ovaj projekat želimo da njegujemo solidarnost kao trajnu ljudsku vrijednost", pojasnio je Šehić.

Kazao je da su im se ovome pridružili načelnici gradova za mir, a to je evropska asocijacija, jer su shvatili da je prioritetni zadatak da se uspostave odnosi unutar BiH, a nakon toga da se traže prijatelji i van granica BiH.

"Mi ćemo pokušati da animiramo sve gradonačelnike gradova za mir da pokušaju svi u svojim državama da pokrenu inicijativu za pomoć ugroženim bh. građanima i da se ta pomoć dijeli preko jedinica lokalne samouprave, jer smatramo da će tako na najbrži način doći do onih kojima je pomoć potrebna", pojasnio je Šehić.

Prema njegovim riječima, u okruglom stolu učestvuju načelnici iz cijele Evrope.

Ranije danas, u okviru spomenute manifestacije, održan je godišnji sastanak „Gradonačelnici za mir“, posvećen promicanju mira i uspostavi svijeta bez nuklearnog naoružanja do 2020. godine.

Tokom današnjeg dana će biti upriličena i projekcija dokumentarne serije Ordinary Heroes, koncert mira (Hor Pontanima) i ceremonija dodjeljivanja Pax Christi International nagrada za mir.