Glas pacifista protiv nereda
0

Mirovna peticija otišla u Sarajevo i Široki Brijeg

Sarajevo-x.com
Mladi s umanjenim sposobnostima, Sabahudin Šehović i Mirsad Smajić, aktivisti potpisivanja peticije i članovi NVO altruista "SVJETLO" su predstavnicima Grada Sarajevo, putem protokola, i Općine Široki Brijeg, putem pošte, predali dokument "Mirovna peticija".

"Očekujemo da će predstavnici lokalnih zajednica Sarajeva i Širokog Brijega, gradonačelnik Behmen i načelnik Kraljević upoznati najprije vijećnike i građane ovih zajednica, koji su zbog proteklih događaja etiketirani različitim nasilnim nazivima, o mirovnom dokumentu i porukama mira, tolerancije, međusobnog uvažavanja koje su svojim potpisom izjavili građani koji su tog popodneva bili na ulicama Sarajeva. Ovom mirovnom akcijom mi želimo pokazati senzibilitet i vratiti međusobno povjerenje svim građanima i građankama Bosne i Hercegovine, prije svega Grada Sarajeva i Općine Široki Brijeg koje je poljuljano zbog nedavnog ubistva, nasilja, vandalizma", izjavio je Haris Čaušević, izvršni direktor NVO altruista "SVJETLO".

U subotu 25. oktobra organizovano je potpisivanje peticije kojom se osuđuje ubistvo, vandalizam, nasilje i svi događaji i izjave za vrijeme i nakon dešavanja u Širokom Brijegu, koji izazivaju nacionalnu netrpeljivost, podstiču religijsku diskriminaciju i ugrožavaju osnovna ljudska prava.