Naša stranka
0

Miroslavu Lajčaku: Kaznite politiku rata

FENA
Politička partija "Naša stranka" oglasila se danas saopćenjem za javnost u kojem od visokog predstavnika u BiH i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka i OHR-a "ultimativno traži da najoštrije sankcioniraju političke partije i političare koji zveket oružja i zadah smrti koriste u jeftine predizborne trikove".

"Gospodin Lajčak, ako želi stabilizirati Bosnu i Hercegovinu, uvesti je u proces evropskih integracija, kultivirati ovdašnji politički prostor, raskrstiti s politikama mržnje, mračne prošlosti, rata i stalne prijetnje ratom, mora najoštrije kazniti zastupnike unitarističkog i separatističkog nacionalizma koji pozivaju na rat", navodi se.

"Naša stranka" ističe da se u svim demokratskim društvima takve političke partije zabranjuju zakonom, a "u BiH one su na vlasti".

"Gospodin Lajčak, ako želi biti odgovoran političar i odgovoran čovjek, mora shvatiti da je krajnje vrijeme da zaustavi srljanje u politički jezik mržnje, ratnu psihozu i eventualnu katastrofu koju mogu, a i žele, prouzročiti jeftini političari i mračnjaci kakvi su Milorad Dodik, Rajko Vasić i Bakir Izetbegović", ističe se.

"Snažno i odlučno NE militantnom nacionalizmu i pozivanju na rat mora se dovoljno glasno i autoritativno čuti iz njegovog kabineta i OHR-a. U protivnom, smatrat ćemo i Lajčaka i OHR suodgovornim za proizvodnju krize u našoj zemlji", ističe se.

"Naša stranka" poziva stanovništvo BiH "da ne nasjedaju na jezik straha, ratnih ucjena i mržnje".

"Na predstojećim lokalnim izborima, poštovane građanke i poštovani građani, vi ne odlučujete samo o svojoj sadašnjosti i svojim životima. Vi odlučujete i o sigurnosti i budućnosti vaše djece i njihovim životima. U njihovo ime, odlučno se suprotstavite militantnom nacionalizmu i njegovim politikama rata", ističe se u pismu političke partije "Naša stranka".