Preselio u Banju Luku
1

Miroslavu Kutli u Sarajevu ponovo potvrđena kazna zatvora

Anadolija
Miroslav Kutle
Miroslav Kutle
Nakon što je Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine krajem januara ove godine ukinuo osuđujući presudu protiv Miroslava Kutle i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, Kantonalni sud u Sarajevu je ponovo kontroverznog hrvatskog biznismena osudio na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i osam mjeseci, saznaje agencija Anadolija.

Kutlu je sarajevski sud i 29. septembra 2011. osudio na zatvorsku kaznu, potvrđujući, zapravo, presudu koju mu je godinu ranije pravomoćno izrekao Županijski sud u Zagrebu zbog malverzacija u slučaju »Gradski podrum». No, nakon žalbe Kutline odbrane, Vrhovni sud FBiH je odlučio da se postupak obnovi.

Kutle posjeduje i državljanstvo Bosne i Hercegovine, što sprečava njegovo izručenje Hrvatskoj.

Budući da je Kantonalni sud Sarajevo po drugi put zatražio izvršenje hrvatske presude, cio slučaj se ponovo našao na Vrhovnom sudu FBiH.

Kutlin sarajevski advokat Damir Alagić ovaj put se žalio zbog "bitne povrede odredaba krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona, zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i zbog odluke suda o kazni".

Zanimljivo je da je stavljen prigovor mjesne nadležnosti Kantonalnog suda u Sarajevu, jer je Kutle u međuvremenu iz Sarajeva preselio u Banju Luku. Advokat Alagić nam je potvrdio da je Kutle preselio u Banju Luku kako bi "lakše mogao kontaktirati sa porodicom".

Sarajevski sud je, smatra odbrana, potpuno zanemario zakonske odrednice vezane za mjesnu nadležnost u koja je utvrđena od strane Ministarstva pravde na osnovu prijave prebivališta na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Odbrana predlaže Vrhovnom sudu FBiH da usvoji žalbu, pobijenu presudu preinači i tako odbije zahtjev Republike Hrvatske za izvršenje pravosnažne presude iz Hrvatske. Odbrani je prihvatljivo i da se presuda u cijelosti ukine i predmet vrati prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje pred potpuno izmijenjenim sudskim vijećem.

"Kantononalni sud Sarajevo je napravio to što je napravio, podijelio je sudije na dva dijela i napravio povrede u postupku. Mi smo napisali žalbu Vrhovnom sudu FBiH i sada će Vrhovni sud FBiH to ponovno razmotriti. Postupak sada traje. Kroz cijeli ovaj postupak dokazali smo da je bilo riječi o političkom suđenju i da sve ovo nema veze s pravom i pravdom", izjavio je advokat Damir Alagić.

Kutle je u BiH pobjegao nakon što je u septembru 2010. osuđen na zatvorsku kaznu. U međuvremenu je osnovao novo preduzeće "Megagreen", sa sjedištem u Sarajevu, koje će se baviti proizvodnjom zdrave hrane.

Advokat Alagić potvrdio da će Kutle nastaviti svoje poslove u Federaciji BiH.