BiH
0

Miroslav Lajčak: Međunarodna zajednica može bez BiH

Sarajevo-x.com
Tokom sastanka lidera šest bh. političkih stranaka i visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Miroslava Lajčaka koji je održan u subotu u Širokom Brijegu nije dogovoreno ništa konkretno. Samo je još jedanput pokazana nesposobnost sagovornika.

Iako je bilo najavljeno da će se govoriti o reformi ustava naše države, sastanak šest lidera vladajućih političkih stranaka u BiH i visokog predstavnika Miroslava Lajčaka nije rezultirao konkretnim riječima iza kojih bi trebala uslijediti akcija koja će nas približiti članstvu u Evropskoj uniji.

Oprečna mišljenja učesnika, očita nemogućnost postizanja dogovora ostavile su visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka još jednom potpuno razočaranim što dogovor po ko zna koji put nije postignut.

Stoga je Miroslav Lajčak poslije petosatnog sastanka u Širokom Brijegu i žustre konferencije za novinare medijima kazao da je razočaran, ali da naposljetku "međunarodna zajednica i može bez BiH“.

Ova Lajčakova konstatacija zasigurno je istinita ali je pitanje da li BiH može bez međunarodne zajednice? Dok se predstavnici vlasti međusobno prepucavaju i sve više zaoštravaju svoje retorike, građani čekaju da se konačno nešto dogodi što bi nas barem jedan korak približilo članstvu u Evropsku uniju.

No ipak, možda i nismo spremni da se pridružimo EU jer sve dok ne naučimo da razdvajamo smeće, da ne nosimo bombonjere kada moramo završiti neke dokumente, dok ne očistimo snijeg u svojim avlijama i prestanemo prazniti pepeljare iz automobila na parkinzima, nećemo moći koračati naprijed./S.Č.