BiH
45

Miro Lazović: Nećemo prihvatiti diktat većine u Gradu Sarajevu

Klix.ba
Miro Lazović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Miro Lazović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Blok ljevičarskih, građanskih i nezavisnih zastupnika u Vijeću Grada Sarajeva danas je napustio Konstituirajuću sjednicu zbog kontinuiranog pravnog nasilja većine okupljene oko Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB). Potpredsjednik SDP-a BiH i šef Kluba vijećnika SDP-a BiH u Gradskom vijeću Sarajeva Miro Lazović, poručio je da je ovakav potez najavljen već u petak i da je ishod zajedničkog dogovora lijevog bloka.

"Ne prihvatamo sastav Komisije za izbor i imenovanja, koja je samovoljom i preglasavanjem usvojena na početku Konstituirajuće sjednice, jer taj čin predstavlja drastično kršenje Člana 16. Poslovnika Gradskog Vijeća i predstavlja nagovještaj prakse u kojoj bi diktat većine bio iznad poslovničkih i statutarnih normi. Ta praksa nije prihvatljiva za SDP i to je kompromitacija demokratske prakse, a svakako i vrijednosti glavnog grada države Bosne i Hercegovine", navodi Miro Lazović u saopćenju.

Odmah nakon prekinute sjednice Klub SDP BiH je tražio sastanak predstavnika svih stranaka s predsjedavajućim Gradskog vijeća Sarajeva Igorom Gavrićem.

Prijedlog je prihvaćen i bit će organiziran međustranački sastanak 15. februara 2017. godine na kojem bi trebali biti dogovoreni principi raspodjele vijećničkih pozicija u skladu sa stranačkom pripadnošću, a na bazi Poslovnika Gradskog vijeća.

"Već na prvom dijelu Konstituirajuće sjednice vijećnici okupljeni oko SDA i SBB pokazali su veliku bahatost i potpuno zanemarivanje Poslovnika. Klubovi lijevog bloka su još u petak uputili zajednički dopis kojim su ozbiljno upozorili većinu i uputili im četiri zahtjeva. Do danas nije bilo nikakvog odgovora i vijećnici su bili primorani bojkotirati sjednicu i na taj način se oduprijeti suspenziji demokratskih prava i poslovničkih odredbi", navodi Lazović.

Prema njegovim riječima, cilj lijevog bloka je da se sve procedure vrše shodno važećim propisima koje donosi Gradsko vijeće i da neće odustati dok se ti propisi ne ispoštuju i dok se ne odustane od, kako ističe, pravnog nasilja i bahatosti.