Bivši šef diplomatije
70

Miro Kovač: Dodik je dobio jasnu poruku, Hrvatskoj je u interesu oštro djelovanje

D. Be.
Foto: Pixsell/Josip Regovic (Foto: D. S./Klix.ba)
Foto: Pixsell/Josip Regovic (Foto: D. S./Klix.ba)
Bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske Miro Kovač smatra da je predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik jučer dobio jasnu poruku kada su američki F-16 avioni letjeti iznad BiH.

Gostujući u programu televizije N1, Kovač je kazao da Amerikanci neće rušiti RS jer je ona dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, no sve što bi dovelo u pitanje ustroj i secesiju ne dolazi u obzir.

"Ima ljudi koji kažu da je Dodik sve pripremio za otcjepljenje, ja prihvaćam tu mogućnost. Ako bi se to dogodilo, onda će intervenirati svijet i to se neće dopustiti. Aktivirat će se Amerikanci i međunarodne snage. To će se silom zaustaviti. Vladimir Putin i Rusija tad ne bi učinili ništa jer nemaju za to kapaciteta. To im je predaleko i imaju neke svoje brige. Prioritet su im Arktik i fosilna goriva na Arktiku. U slučaju separacije međunarodna zajednica bi reagirala vrlo oštro, a to je i u interesu Hrvatske", smatra Kovač.

On je mišljenja da bi Republika Hrvatska trebala biti najveći zagovaratelj oštrog djelovanja jer bi bio ugrožen vitalni nacionalni interes.

"Imamo obvezu štititi neovisnost BiH”, rekao je Kovač.