{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mirni protesti uposlenih u obrazovanju

F
5.10.2009. u 14:16
0
0
Mirni protesti uposlenih u obrazovanju
0
Mirni protesti uposlenih u obrazovanju
Simbolično, na Dan učitelja, 5. oktobra, uposleni u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju USK-a okupili su se danas pred zgradom Vlade Kantona, u velikom broju da bi ovim protestnim okupljanjem još jednom ukazali na teško stanje u kojem se nalaze.
Predsjednici Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja, Mustafa Čataković i Enes Zukanović, još jednom su ponovili zahtjeve prosvjetara i naglasili da se od štrajka neće odustati sve dok ih Vlada Kantona ne ispuni.

Predsjednica Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH (SSVOONK) Dženana Tanović-Hamzić danas je prisustvovala protestnom okupljanju u Bihaću te kazala da je ovo odlučno „ne“ Vladi USK-a, poručivši prosvjetarima da imaju podršku cijele BiH i da se ne može ljudima uzimati ono što su zaradili.

Istovremeno dok traju protesti, zasjeda Vlada USK-a o ovoj problematici, a za srijedu je planirana i vanredna sjednica Skupštine Kantona posvećena štrajku u obrazovanju i protestima koji bi trebali uslijediti.

Pregovri s Vladinim pregovaračkim i timom Sindikata obrazovanja najavljeni su za 12.30 sati, nakon čega će se znati više detalja. Podsjetimo generalni štrajk počeo je 29. septembra.

I uposleni u visokom obrazovanju danas su održali jednosatni štrajk upozorenja. Oni od vlasti zahtijevaju hitnu objavu i primjenu Kolektivnog ugovora za visoko obrazovanje, čija je primjena trebala početi još 1. januara ove godine.

Ukoliko Vlada Kantona nakon štrajka upozorenja ne poduzme konkretne mjere u primjeni odredbi iz Kolektivnog ugovora Sindikat visokog obrazovanja organizovat će generalni štrajk, poručeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: