Bihać
0

Mirni protesti uposlenih u obrazovanju

FENA
Simbolično, na Dan učitelja, 5. oktobra, uposleni u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju USK-a okupili su se danas pred zgradom Vlade Kantona, u velikom broju da bi ovim protestnim okupljanjem još jednom ukazali na teško stanje u kojem se nalaze.

Predsjednici Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja, Mustafa Čataković i Enes Zukanović, još jednom su ponovili zahtjeve prosvjetara i naglasili da se od štrajka neće odustati sve dok ih Vlada Kantona ne ispuni.

Predsjednica Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH (SSVOONK) Dženana Tanović-Hamzić danas je prisustvovala protestnom okupljanju u Bihaću te kazala da je ovo odlučno „ne“ Vladi USK-a, poručivši prosvjetarima da imaju podršku cijele BiH i da se ne može ljudima uzimati ono što su zaradili.

Istovremeno dok traju protesti, zasjeda Vlada USK-a o ovoj problematici, a za srijedu je planirana i vanredna sjednica Skupštine Kantona posvećena štrajku u obrazovanju i protestima koji bi trebali uslijediti.

Pregovri s Vladinim pregovaračkim i timom Sindikata obrazovanja najavljeni su za 12.30 sati, nakon čega će se znati više detalja. Podsjetimo generalni štrajk počeo je 29. septembra.

I uposleni u visokom obrazovanju danas su održali jednosatni štrajk upozorenja. Oni od vlasti zahtijevaju hitnu objavu i primjenu Kolektivnog ugovora za visoko obrazovanje, čija je primjena trebala početi još 1. januara ove godine.

Ukoliko Vlada Kantona nakon štrajka upozorenja ne poduzme konkretne mjere u primjeni odredbi iz Kolektivnog ugovora Sindikat visokog obrazovanja organizovat će generalni štrajk, poručeno je.