BiH
0

Mirni protesti u Sarajevu započeli uz jako policijsko osiguranje

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Pred Ambasadom Kraljevine Norveške u Sarajevu danas se okupilo oko hiljadu građana protestujući protiv objavljenih karikatura poslanika Muhammeda.

Uz snažno policijsko osiguranje duž čitave glavne ulice Ferhadije u kojoj se nalazi zgrada danske ambasade, protestanti su uzvikujući "Allahu ekber" zapalili od papira napravljene zastave Kraljevine Norveške i Danske te susjedne Hrvatske, pridružujući se tako brojnim protestima muslimana koji posljednjih nekoliko dana potresaju svijet.

Norveškom ambasadoru uručena je i lista sedam zahtjeva, među kojima se nalazi i onaj da se Kraljevina Norveška jasno i javno izvini zbog uvrede koja je spornim karikaturama nanesena milionima muslimana širom svijeta.

Protestanti, također, očekuju od Organizacije Islamske konferencije zaštitu islamskih svetinja te pritisak na Generalnu skupštinu UN-a da oštro osudi omalovažavanje poslanika Muhammeda.

Pozvano je i na bojkotovanje svih danskih proizvoda, kao i onih zemalja koje su također objavile karikature poslanika Muhammeda. Od islamskih organizacija i islamskih zemalja širom svijeta očekuju donošenje fetve kojom bi i zvanično bilo pozvano na taj bojkot.

Predstavnici svih svjetskih religija u BiH i svijetu pozvani su da se ujedine u odbrani vjerskih svetinja te zajedno bore za ostvarivanje osnovnih ljudskih prava.

Jedan od učesnika protesta student Medicinskog fakulteta Dino Mehanović protest je ocijenio vidom odbrane muslimana od "agresije na njihov um", te suprotstavljanja nepravdi uz jasno zalaganje za zaštitu osnovnih ljudskih prava i sloboda.

"Islam propagira mir, a islamofobija je kampanja kojom se želi spriječiti da muslimani u svijetu budu slobodni", poručio je on.

Učesnici su produžili do francuske ambasade, a protest će biti okončan pred Ambasadom Kraljevine Danske.

Organizator protesta je grupa građana BiH na čijem je čelu Salih Begović, koji je proteste i najavio.