{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mirni protesti osoba s invaliditetom

F
3.12.2009. u 16:03
0
0
Mirni protesti osoba s invaliditetom
0
Mirni protesti osoba s invaliditetom
Predstavnici osoba s invaliditetom iz BiH obilježavaju Međunarodni dan osoba s invaliditetom (3. decembar) mirnim protestima u zgradi državnog parlamenta zahtijevajući od nadležnih državnih organa da ratificiraju Konvenciju UN-a o pravima osoba s invaliditetom.
Radi se o međunarodnom dokumentu što ga je resorni državni ministar Safet Halilović potpisao ovog ljeta u Njujorku i predao na ratifikaciju.

Osobe s invaliditetom zahtijevale su danas da im se objasni dokle se stiglo s procedurom vezanom za ratifikaciju tog dokumenta, a kasnije i kazale da zgradu neće napustiti dok ta procedura ne bude i završena. Ratifikacijom bi trebalo da budu omogućena ista prava za tu populaciju u cijeloj BiH i njihov ravnopravan status u društvu.

Nakon što su saznali da osobe s invaliditetom ne žele napustiti zgradu do ispunjenja njihovog zahtjeva zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Beriz Belkić, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Sadik Ahmetović i državni resorni ministar Safet Halilović pokušali su im objasniti da za ratifikaciju treba više vremena.

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Beriz Belkić pojasnio je osobama s invaliditetom da je ratifikacija procedura, te u svoje lično ime sa sigurnošću ustvrdio da će taj dokument biti stavljen na dnevni red čim dođe u parlament.

Ratifikacija Konvencije glavni je zahtjev sadržan u otvorenom pismu zastupnicima o oba doma državnog parlamenta, što ga je predsjednik Udruženja invalida BiH Zijad Arapčić pročitao na početku današnjeg skupa.

Među zahtjevima su i oni za usvajanje državnog zakona o osobama s invaliditetom, jedinstven fond za osiguranje materijalnih naknada za te osobe, jedinstveni institut za ocjenu radne sposobnosti i niz drugih dokumenata koji moraju proći parlamentarnu proceduru i o kojem se trebaju izjasniti oba doma parlamenta. Belkić danas sudionicima skupa nije mogao garantirati da će svi ti zakoni biti usvojeni u obliku i sadržaju kakav Konvencija nalaže.

Nakon ratifikacije Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom slijedi usvajanje Akcionog plana za njenu implementaciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: