Mirni protesti osoba s invaliditetom

F
FENA
3.12.2009. u 16:03
0
0
Mirni protesti osoba s invaliditetom
0
Mirni protesti osoba s invaliditetom
Predstavnici osoba s invaliditetom iz BiH obilježavaju Međunarodni dan osoba s invaliditetom (3. decembar) mirnim protestima u zgradi državnog parlamenta zahtijevajući od nadležnih državnih organa da ratificiraju Konvenciju UN-a o pravima osoba s invaliditetom.
Radi se o međunarodnom dokumentu što ga je resorni državni ministar Safet Halilović potpisao ovog ljeta u Njujorku i predao na ratifikaciju.

Osobe s invaliditetom zahtijevale su danas da im se objasni dokle se stiglo s procedurom vezanom za ratifikaciju tog dokumenta, a kasnije i kazale da zgradu neće napustiti dok ta procedura ne bude i završena. Ratifikacijom bi trebalo da budu omogućena ista prava za tu populaciju u cijeloj BiH i njihov ravnopravan status u društvu.

Nakon što su saznali da osobe s invaliditetom ne žele napustiti zgradu do ispunjenja njihovog zahtjeva zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Beriz Belkić, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Sadik Ahmetović i državni resorni ministar Safet Halilović pokušali su im objasniti da za ratifikaciju treba više vremena.

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Beriz Belkić pojasnio je osobama s invaliditetom da je ratifikacija procedura, te u svoje lično ime sa sigurnošću ustvrdio da će taj dokument biti stavljen na dnevni red čim dođe u parlament.

Ratifikacija Konvencije glavni je zahtjev sadržan u otvorenom pismu zastupnicima o oba doma državnog parlamenta, što ga je predsjednik Udruženja invalida BiH Zijad Arapčić pročitao na početku današnjeg skupa.

Među zahtjevima su i oni za usvajanje državnog zakona o osobama s invaliditetom, jedinstven fond za osiguranje materijalnih naknada za te osobe, jedinstveni institut za ocjenu radne sposobnosti i niz drugih dokumenata koji moraju proći parlamentarnu proceduru i o kojem se trebaju izjasniti oba doma parlamenta. Belkić danas sudionicima skupa nije mogao garantirati da će svi ti zakoni biti usvojeni u obliku i sadržaju kakav Konvencija nalaže.

Nakon ratifikacije Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom slijedi usvajanje Akcionog plana za njenu implementaciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: