{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mirni protest udruženja "Žena-žrtva rata" u petak pred zgradom UN-a

F
17.7.2008. u 12:28
0
1
Mirni protest udruženja "Žena-žrtva rata" u petak pred zgradom UN-a
0
Mirni protest udruženja "Žena-žrtva rata" u petak pred zgradom UN-a
Udruženje "Žena-žrtva rata" održat će u petak 18. jula u podne mirni protest ispred zgrade UN-a u Nedžarićima u Sarajevu, gdje je i sjedište kancelarije Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.
Protest će, kako je saopćeno iz Udruženja, biti održan zbog odluke Sudskog vijeća Haškog tribunala (ICTY), koji je odbilo prijedlog Tužilaštva za proširenje optužnice protiv Milana i Sredoja Lukića. Glavni razlog odbijanju mogućnosti novog proširenja optužnice je taj što je prijedlog Tužilaštva Vijeću podnesen u junu, iako je Tribunal krajnji rok za ovakve prijedloge odredio sredinu novembra 2007. godine.

Tužilaštvo je podnijelo zahtjev za proširenje optužnice protiv Milana i Sredoja Lukića kako bi im na teret stavilo i masovna silovanja žena na području Višegrada. Tužilaštvo je u zahtjevu navelo da prikupljeni dokazi upućuju na to da su Milan i Sredoje Lukić otimali žene i djevojke iz njihovih kuća ili skloništa u Višegradu, "istovremeno zarobljavajući ili ubijajući njihove muževe, sinove i braću".

Udruženje "Žena-žrtva rata" je na mirni protest pozvalo glavnog tužioca ICTY-a i glavnog tužioca u predmetu Lukići Dermota Groomea. Od njega se traži da objasni seksualno zlostavljanim i silovanim ženama Višegrada zašto se Lukićima pred Tribunalom neće suditi za ta djela i zašto u dosadašnjim optužnicama Lukići nisu terećeni za silovanja i seksualna zlostavljanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: