Istočno Sarajevo
0

Mirni protest povodom Bidenove posjete

SRNA
Predstavnici Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila iz Istočnog Sarajeva večeras su u Lukavici paljenjem svijeća i čitanjem proglasa mirno protestovali povodom dolaska u BiH potpredsjednika SAD Josepha Bidena.

"Porodice nestalih Istočnog Sarajeva u proglasu poručuju najjačoj svjetskoj sili SAD i njenom potpredsjedniku da su u BiH stradali sva tri naroda - Srbi, Hrvati, Bošnjaci", izjavila je novinarima predstavnica Skupštine Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Ana Mandić.

Ona je istakla da bi potpredsjednik SAD trebalo da uvaži činjenicu da je u prošlom ratu bilo više od 30 000 srpskih žrtava.

"Ako želite da vam porodice žrtava rata zažele dobrodošlicu onda morate da prihvatite činjenicu da su Srbi na ovim prostorima diskriminisani, poniženi i protjerani, a o tome svjedoči i više od 30 000 poginulih i nestalih Srba samo na području BiH'', rekla je Mandićeva. 

Protestno okupljeno održano je  ispred Spomen-kosturnice Centra za obdukciju i identifikaciju u Lukavici u kojem su smješteni 274 neidentifikovana posmrtna ostatka Srba stradalih u ratu. Organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS traga još za 1 820 lica. 

Potpredsjednik SAD sutra će posjetiti BiH i obratiti se poslanicima i delegatima u Parlamentarnoj skupštini BiH. On će se sastati i sa liderima vodećih stranaka u BiH, članovima Predsjedništva BiH i rukovodstvom Parlamentarne skupštine BiH.