BiH
0

Mirni protest grupe decertificiranih policajaca iz FBiH i RS-a ispred zgrade OHR-a

FENA
Grupa decertificiranih policajaca iz Republike Srpske te Sarajevskog, Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog i Srednjobosanskog kantona okupila se jutros ispred zgrade OHR-a u Sarajevu da izrazi protest zbog nerješavanja njihovog višegodišnjeg problema, a to je povratak na posao.

Najavili su da će tri dana održavati mirne proteste ispred OHR-a, a ukoliko se ne riješi njihov problem odmrznut će ranije započeti štrajk glađu.

Predstavnik decertificiranih policijaca navedenih kantona Kemal Kobilica je kazao novinarima da su se danas okupili zbog toga što OHR ne dozvoljava da se u potpunosti implementira predsjednička izjava Vijeća sigurnosti UN-a od 30. aprila 2007.

"Naš je zahtjev da se implementira u potpunosti predsjednička izjava Vijeća sigurnosti UN-a. To je jedini zahtjev, i da se mi konačno vratimo na posao“, kazao je Kobilica dodajući da je OHR polovičnim tumačenjem predsjedničke izjave doprinio da dođe do ove situacije.

Prema njegovim riječima, po prijemu u BiH predsjedničke izjave Vijeća sigurnosti UN-a, Vijeće ministara BiH je napravilo monitoring tim koji je sačinio plan njihovog povratka na posao.

"Bili smo zadovoljni onim što su oni predložili i dali smo saglasnost da može takav plan da se realizuje. Međutim, OHR je reagovao, jednostavno zabranio je monitoring timu da se provede predsjednička izjava UN-a, a sporan je član 42. koji u predsjedničkoj izjavi Vijeća sigurnosti piše da ne važi za nas, da se ne ograničava na naše slučajeve. Međutim, OHR isključivo traži da se taj član primijeni na nas, tako da su našli polovično rješenje u svom tumačenju i traže da za nas ne važi samo član 46. koji isključivo govori o javnom oglašavanju na radna mjesta“, kazao je Kobilica.

Dodao je da su domaće vlasti, neke navedene zakonske izmjene izvršile, neke nisu i nakon godinu dana nijedan javni oglas još nije raspisan, a nijedan decertificirani policajac još se nije vratio na posao.

Decertificirani policajci su 2. juna pismeno obavijestili OHR o njihovom razlozima za mirno okupljanje, a obavijestili su i predsjedavajućeg Vijeća ministara, ministra za ljudska prava te članove Predsjedništva BiH.

Član Upravnog odbora Udruženja decertificiranih policajaca RS-a Dragan Gajić je kazao da očekuju od OHR-a da ih bar neko primi te da pokušaju riješiti ovaj problem.