|

Mirku Pejanoviću uručena plaketa Srpskog građanskog vijeća

Mirku Pejanoviću uručena plaketa Srpskog građanskog vijeća
0
F
FENA
26.11.2010. u 15:05
0
komentara
0

dijeljenja
Mirku Pejanoviću uručena plaketa Srpskog građanskog vijeća Mirko Pejanović (Foto: Arhiv)
Na svečanoj proširenoj sjednici Srpskog građanskog vijeća - Pokret za ravnopravnost u BiH (SGV-PR u BiH), koja je održana danas u Sarajevu, prof. dr. Mirku Pejanoviću uručena je plaketa.
Kako je objasnio predsjednik Komisije za dodjelu priznanja ovog tijela Nikola Slavuljica, Pejanoviću je uručena ova nagrada zbog velikog doprinosa u radu ovog vijeća.

"Zbog sveukupnog doprinosa, realizacije programskih ciljeva i uspostavljanja daljnjeg rada SGV-a Upravni odbor je odlučio da nagrada treba pripasti upravo Mirku Pejanoviću", obrazložio je Slavuljica.

Nagradu mu je uručio predsjednik SGV-PR u BiH Sretko Radišić, uz zahvalnost na dosadašnjem angažmanu, napominjući da će Pejanović ostati i dalje angažiran u SGV-u.

Primajući ovo značajno priznanje, Pejanović je naveo radnje koje je ovo vijeće činilo radi promoviranja jednakopravnosti i ukidanja diskriminacije za sve narode u BiH.

"Naročito smo se zalagali za ukidanje diskriminacije Bošnjaka i Hrvata u Republici Srpskoj i Srba u Federaciji BiH", kazao je Pejanović.

Pojasnio je da je ova aktivnost izvedena putem okruglih stolova i u zajedničkom radu s Hrvatskim narodnim vijećem, Vijećem Kongresa bošnjačkih intelektualaca i Asocijacijom nezavisnih intelektualaca "Krug 99".

"Upravo na temelju ovih aktivnosti donesena je odluka Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda na cijelom prostoru BiH", podsjetio je Pejanović.

Dodao je da je ostalo još i da se na temelju ravnopravnosti i srazmjerne zastupljenosti izvrše promjene u pogledu postizanja multietničke strukture organa uprave na općinskom, kantonalnom i entitetskom nivou.

Vodstvo Srpskog građanskog vijeća BiH napomenulo je da je ovo četvrti put da se svečana sjednica ovog vijeća održava u čast obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti BiH.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.