{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mirku Pejanoviću uručena plaketa Srpskog građanskog vijeća

F
26.11.2010. u 15:05
0
0
Mirku Pejanoviću uručena plaketa Srpskog građanskog vijeća
0
Mirku Pejanoviću uručena plaketa Srpskog građanskog vijeća
Mirko Pejanović (Foto: Arhiv)
Na svečanoj proširenoj sjednici Srpskog građanskog vijeća - Pokret za ravnopravnost u BiH (SGV-PR u BiH), koja je održana danas u Sarajevu, prof. dr. Mirku Pejanoviću uručena je plaketa.
Kako je objasnio predsjednik Komisije za dodjelu priznanja ovog tijela Nikola Slavuljica, Pejanoviću je uručena ova nagrada zbog velikog doprinosa u radu ovog vijeća.

"Zbog sveukupnog doprinosa, realizacije programskih ciljeva i uspostavljanja daljnjeg rada SGV-a Upravni odbor je odlučio da nagrada treba pripasti upravo Mirku Pejanoviću", obrazložio je Slavuljica.

Nagradu mu je uručio predsjednik SGV-PR u BiH Sretko Radišić, uz zahvalnost na dosadašnjem angažmanu, napominjući da će Pejanović ostati i dalje angažiran u SGV-u.

Primajući ovo značajno priznanje, Pejanović je naveo radnje koje je ovo vijeće činilo radi promoviranja jednakopravnosti i ukidanja diskriminacije za sve narode u BiH.

"Naročito smo se zalagali za ukidanje diskriminacije Bošnjaka i Hrvata u Republici Srpskoj i Srba u Federaciji BiH", kazao je Pejanović.

Pojasnio je da je ova aktivnost izvedena putem okruglih stolova i u zajedničkom radu s Hrvatskim narodnim vijećem, Vijećem Kongresa bošnjačkih intelektualaca i Asocijacijom nezavisnih intelektualaca "Krug 99".

"Upravo na temelju ovih aktivnosti donesena je odluka Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda na cijelom prostoru BiH", podsjetio je Pejanović.

Dodao je da je ostalo još i da se na temelju ravnopravnosti i srazmjerne zastupljenosti izvrše promjene u pogledu postizanja multietničke strukture organa uprave na općinskom, kantonalnom i entitetskom nivou.

Vodstvo Srpskog građanskog vijeća BiH napomenulo je da je ovo četvrti put da se svečana sjednica ovog vijeća održava u čast obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: