BiH
0

Mirko Vračević se izjasnio da nije kriv

FENA
Nisam kriv po tačkama optužnice, kazao je danas na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred sudijom za prethodno saslušanje Suda BiH u Sarajevu Mirko Vračević, optužen za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Prema navodima optužnice, Mirko (Teodor) Vračević (1945.) (zvani Srbin) od jula 1993. do marta 1994. godine je kao pripadnik Bjelopoljske bojne 2. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i u svojstvu stražara u logoru Vojno, između ostalog planirao, podstrekavao i osobno vršio napad na bošnjačko stanovništvo općine Mostar.

Optužnica navodi da je Vračević dao značajan doprinos u jačanju funkcioniranja sistema zlostavljanja i progona Bošnjaka u logoru Vojno. U optužnici se navodi i to da je optuženi u septembru 1993. godine prilikom transporta 50 zatočenih muškaraca iz logora Heliodrom, radi obavljanja prisilnog rada za snage HVO-a u Bijelom Polju, ubio jednu osobu, a drugoj nanio teške povrede. Nadalje, optužnica ga tereti da je više puta od 7. septembra do kraja novembra 1993. u logoru Vojno odvodio jednu zatočenicu u kuću u sklopu logora te prijetnjom i upotrebom fizičke sile prisiljavao je na seksualne odnose.

Optuženi Vračević negirao je danas da je njegov nadimak Srbin, tvrdeći da se to odnosi na drugu osobu. Na to je tužitelj Jude Romano kazao da su žrtve u ovom predmetu prepoznale optuženog po nadimku Srbin.

Mirko Vračević je Hrvat po nacionalnosti. Državljanin je Bosne i Hercegovine, penzioner, oženjen. Slobode su ga 19. decembra prošle godine lišili pripadnici SIPA-e, a optužnica protiv njega je potvrđena 3. januara ove godine. Trenutno je pod zabranom napuštanja mjesta boravka.