{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mirko Šarović: Uskoro zakon o "plavom dizelu"

S
SRNA
17.3.2016. u 13:37
0
1
Mirko Šarović: Uskoro zakon o "plavom dizelu"
0
Mirko Šarović: Uskoro zakon o "plavom dizelu"
Mirko Šarović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da je zakon o "plavom dizelu" u proceduri i da se čeka mišljenje Ministarstva pravde i Kancelarije za zakonodavstvo BiH, tako da bi najkasnije za 10 dana trebalo da bude razmatran u Savjetu ministara BiH.
"Sadašnji model 'plavog dizela' proizvod je jednostranih odluka vlada entiteta, a model koji nudi Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u suštini je jedinstveno regulisanje na nivou BiH, putem izmjene i dopuna Zakona o akcizama. Mislim da smo na najboljem putu da konačno imamo 'plavi dizel', jer imamo saglasnost entitetskih resornih ministarstava i distrikta Brčko, kao i Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH", rekao je Šarović novinarima u Sarajevu.

Govoreći o izmjenama Zakona o državnim službenicima u BiH, on je naveo da se one odnose na budući status sekretara i pomoćnika ministara, odnosno, lica koja imaju status državnih službenika.

"Dva su modela u entitetima, a Vijeće ministara BiH sada pokušava da to uredi u skladu sa evropskim standardima. U svakom slučaju, promjena manadata ovih lica svakako će da košta i toga moramo da budemo svjesni", rekao je Šarović.

Komentarišući primjedbe iz oba entiteta na set zakona o poljoprivredi, hrani i veterinarstvu u BiH, on je rekao da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH uvažilo sve primjedbe koje su stigle iz entiteta, pri čemu "i svih šest koje su došle iz Republike Srpske, i to u korist RS-a".

"To je bila stvar kompromisa. Te zakone smo uradili zajedno sa resornim ministarstvima Republike Srpske i Federacije BiH, a sada mene kritikuju iz Federacije da sam radio samo u korist Republike Srpske. Eto, želim da to kažem jasno i glasno, možda i otvorenije nego što bi to trebalo da govorim kao ministar", naglasio je Šarović.

Ako bude posljedica po domaće poljoprivredne proizvođače, ističe Šarović, odgovorna će biti sva tri ministra u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: