Problemi u radu doma
25

Mirjana Marinković Lepić ne može biti razriješena dužnosti ni mjesec nakon podnošenja ostavke

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Mirjana Marinković Lepić je podnijela ostavku prije mjesec na mjesto predsjedavajuće Predstavničkog doma Federacije BiH, no do danas nije razriješena dužnosti zbog toga što to mora provesti Komisija za izbor i imenovanja Parlamenta FBiH koja ponovo nije održana.
Na samom početku današnje sjednice koju je sazvala Marinković Lepić, zastupnica Jasmina Bišćević Tokić je ukazala na to da njeno zakazivanje kolegija i sjednica te ovlašćivanje drugih da vode sjednicu nije u skladu s poslovnikom jer je mjesec ranije podnijela ostavku.

Zbog toga su zasjedale Ustavnopravna komisija i Zakonodavna, a Ustavnopravna komisija je sa šest glasova za, jednim protiv i jednim suzdržanim donijela mišljenje prema kojem Marinković Lepić mora obavljati funkciju predsjedavajuće dok njeno razrješenje ne bude provedeno u Komisiji za izbor i imenovanje Parlamenta FBiH.

Jedan od članova Kolegija Predstavničkog doma FBiH Mladen Bošković je obrazložio na osnovu čega su donijeli to mišljenje.

"Nakon analiza svih relevantnih materijala i odredbi poslovnika, u raspravi, članovi Ustavne komisije su donijeli mišljenje, a to je da bez obzira na činjenicu što je predsjedavajuća podnijela ostavku, odnosno uputila zahtjev za razrješenje, ista još uvijek obnaša funkciju predsjedateljice sve dok se ne provede procedura njenog razrješenja", naveo je on.

Međutim, njeno razrješenje dužnosti zavisi od odluka Komisije za izbor i imenovanje koja nije zasjedala najmanje posljednjih pet puta zbog nedostatka kvoruma i nedolaska članova Komisije iz opozicije. O tome smo detaljno pisali u tekstu uoči ove sjednice.

Opozicioni zastupnici insistiraju na tome da Marinković Lepić mora otići na bolovanje ukoliko je bolesna i tako ostaviti Predstavnički dom bez predsjedavajućeg. Oni tvrde da mišljenje Ustavnopravne komisije u ovom slučaju ne znači ništa te već četiri sata Predstavnički dom ne uspijeva početi s radom nego se vrte u spletu zastupničkih intervencija i replika.

Nakon što je Edina Gabela koja vodi sjednicu odlučila da nastavi dalje sa dnevnim redom s obzirom na to da je uvažila mišljenje Ustavnopravne komisije da ima pravo rukovoditi sjednicom po ovlaštenju Marinković Lepić te nakon što je glasano o prvoj tački, iz SDA su tražili pauzu od pola sata.