Potresna sjećanja
868

Mirjana Karanović kroz suze čitala svjedočanstva žrtava u Haškom tribunalu

Klix.ba
Legendarna srbijanska glumica Mirjana Karanović potresnim je glasom i kroz suze na ceremoniji zatvaranja Haškog tribunala pročitala dijelove svjedočenja koji su se proteklih godina mogli čuti pred ovim sudom.

Govoreći pred sam kraj ceremonije (1:33:25 na videu) pročitala je tragična svjedočenja Minke Čehajića iz Prijedora, Grozdane Ćećez iz Donjeg Sela kod Konjica, Hazira Isufa Beriše s Kosova i Emila Čakalića iz Vukovara.

Minka je svjedočila u predmetu protiv Milomira Stakića 2002. godine govoreći o svojim nastojanjima da otkrije šta se dogodilo s njenim mužem nakon što ga je posljednji put vidjela u maju 1992.

Pročitala je pismo koje joj je suprug Muhamed ostavio, a posebno potresni bili su dijelovi svjedočenja u kojima govori o uspomenama koje su joj zločinci odnijeli.

"Molila sam ih da ostave slike moje djece, jer je to nešto po čemu ih se mogu sjećati. Ali me nisu htjeli slušati. Uzeli su sve… (uključujući) slike kada je kćerka diplomirala. To možda i nije važna stvar u životu, ali za mene, dio mog života je izbrisan jer nemam sliku svog djeteta kad je bio mali... Izvinjavam se što plačem", rekla je Čehajić u sudnici dodavši da se to "ne može uporediti s onim što se desilo, ali i to je nešto što je isto tako važno mnogim ljudima i što je meni jako važno".

Grozdana je te 1992. godine bila 43-godišnja supruga, majka i vlasnica radnje. U maju te godine zarobljena je i odvedena u logor Čelebići gdje je više puta silovana.

"Zgazio mi je ponos", izjavila je Ćećez. "Više ne mogu da budem žena kao što sam bila. Majko moja, šta doživih, šta se ovo dešava. Ja sam žena koja je živjela samo za jednog čovjeka i bila sam njegova cijelog života, i mislim da sam se u tom trenutku odvajala od tijela".

Hazir Isuf Beriša iz sela Ćuška blizu Peći jedan je od tri preživjela albanska muškarca u strijeljanju njih 40 1999. godine. On je ispričao kako se uspio spasiti.

Karanović je pročitala i svjedočenje Emila Čakalića, jednog od sedmorice preživjelih iz vukovarske Ovčare 1991. godine. Nekadašnji sanitarni inspektor u Vukovaru govorio je o premlaćivanju, prijetnjama i ubistvima.

Nakon čitanja dijelova njihovih svjedočenja pred Haškim tribunalom uslijedio je kraj današnje ceremonije zatvaranja suda nakon 24 godine postojanja.