{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Miris Njemačke na Balkanu

S
21.1.2011. u 11:45
0
38
Miris Njemačke na Balkanu
0
Miris Njemačke na Balkanu
Njemačka diplomatija je vidno zainteresirana za Balkan, naročito za Bosnu i Hercegovinu, o čemu svjedoče i brojni sastanci bosanskohercegovačkih lidera sa vrhom njemačke politike. Pozadina ovih razgovora je uspostava vlasti, ali i ustavne promjene, kako bi naša država dobila funkcionalne mehanizme, te kako bi mogla funkcionisati i bez OHR-a.
Prošlo je više od tri i po mjeseca od općih izbora u Bosni i Hercegovini, a uspostava vlasti na nivou države liči na sapunicu u kojoj se relativni izborni pobjednici svi od reda trude da budu mladoženja, a svi bježe od uloge da budu mlada. Ovakav nedorastao politički odnos i ponašanje, naravno, otvara prostor drugima da pokušaju ono što mi sami u našoj zemlji ne možemo – da se dogovorimo oko zajedničke budućnosti.

Njemačka diplomatija je vidno zainteresirana za Balkan, naročito za Bosnu i Hercegovinu, o čemu svjedoče i brojni sastanci bosanskohercegovačkih lidera sa vrhom njemačke politike. Pozadina ovih razgovora je uspostava vlasti, ali i ustavne promjene, kako bi naša država dobila funkcionalne mehanizme, te kako bi mogla funkcionisati i bez OHR-a. Najbliži saradnici kancelarke Angele Merkel Christoph Heusgen i Roland Pofalla pripremaju teren za mogući dogovor, a Sulejman Tihić i Bakir Izetbegović su bili njihovi posljednji gosti u Berlinu. Šta će se ponuditi u tim razgovorima, te kako odlučiti, treba dobro promisliti. Evo zašto.

U aprilu 2006. godine postojala je snažna volje međunarodne zajednice, ali i dobrim dijelom i domaćih političara da se napravi ustavna reforma, da se ojača državna vlada, da se proširi Parlament BiH, da Bosna i Hercegovina dobije više neophodnih ingerencija. Propao je u Parlamentarnoj skupštini BiH zbog nekoliko glasova. Većina građana naše zemlje, a i Amerikaci, danas kažu da je to bila "strašna greška".

Propast "aprilskog paketa" vidno je unazadio državu i taj dokument je zaista predstavljao značajan pomak ka naprijed kada je država u pitanju. Nakon aprilskog paketa, propali su i naredni pokušaji u Prudu i Butmiru, ali kako je vrijeme odmicalo opseg i domet suštinskih reformi su bili sve manji i kraći. Konfučijeva misao "Pobijediti loše navike čovjek može samo danas a ne sutra“, za lidere bh. stranaka je itekako aktuelna i mišljenja sam da što prije krenemo u reforme da će po državu to biti bolje i za sve građane korisnije, te stoga njemačku inicijativu treba shvatiti krajnje ozbiljno i dobronamjerno, a imajući na umu ova prethodna iskustva.

Svaka inicijativa koja poboljšava ustavni okvir i funkcionalnost države je dobrodošla i u Bosni i Hercegovini treba prestati igrati na podmetanja kako bi "komšiji crknula krava“. Reforme su nužnost za sve građane ove zemlje i strah od drugog i drugačijeg će najprije prestati ako pronađemo općeprihvatljivu osnovu za sve narode i građane u našoj zemlji, minimum konsenzusa u kojem neće biti pobjednika, niti pobjeđenih. Njemačka želi stabilan i miran Balkan, a miris njenog prisustva na našem prostoru svakako može biti od pomoći.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: