{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mirel pozvao na dogovor vlasti sa MMF-om

S
4.7.2012. u 20:53
1
2
Mirel pozvao na dogovor vlasti sa MMF-om
1
Mirel pozvao na dogovor vlasti sa MMF-om
Pierre Mirel
Direktor odjeljenja za zapadni Balkan u Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje Pierre Mirel pozvao je vlasti BiH da postignu dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom, da bi i Evropska komisija mogla da izvrši isplatu svojih sredstava u okviru makrofinansijske pomoći.
"U potpunosti pozdravljamo pozitivne korake koji su učinjeni u pogledu usvajanja budžeta BiH za 2012. godinu i Globalnog fiskalnog okvira“, rekao je Mirel na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Mirel je, nakon dvodnevnog sastanka Privremenog odbora za praćenje provođenja Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima između Evropske komisije i BiH, pozdravio političke razgovore koji se vode u pravcu provođenja odluke "Sejdić i Finci", ističući da kredibilni napor predstavlja konkretan prijedlog u Parlamentarnoj skupštini BiH.

On je napomenuo da bi se tek konkretnim prijedlogom o provođenju odluke Suda u Strazburu pred parlamentom BiH otvorila mogućnost stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te je u tom kontekstu pozdravljen dijalog i usvojena Mapa puta na sastanku na visokom nivou prošle sedmice u Briselu.

Među prioritetima Mirel je istakao neophodnost ubrzanja priprema za popis stanovništva, odnosno probni popis najesen, kao i provođenje Zakona o državnoj pomoći.

"Očekujemo da će Vijeće za državnu pomoć sačiniti popis programa državne pomoći“, rekao je Mirel.

Kada je riječ o obrazovanju, Mirel je ponovo apelovao na ukidanje modela „dvije škole pod jednim krovom“, kao i na usklađivanje nastavnih planova i programa u visokoškolskim ustanovama i mogućnosti uzajamnog priznanja diploma.

Mirel je rekao i da je šokiran zaostatkom koji postoji u BiH u smislu nespremnosti za ulazak Hrvatske u EU, jer, kako je naglasio, od 1. jula naredne godine mnogi poljoprivredni proizvodi - meso, mlijeko, perad - neće moći biti izvoženo u tu susjednu zemlju.

"Malo je reći da smo šokirani zbog te situacije, jer brojne preporuke EU nisu uzete u obzir od Agencije za bezbjednost hrane BiH i Kancelarije za veterinarstvo, u smislu prihvatanja evropskih standarda. Evropska komisija davala je preporuke, finansijsku pomoć, slala stručnjake, a trenutna situacija može ugroziti brojne izvoznike“, rekao je Mirel.

On je pozvao sve nadležne institucije da ubrzaju napore da bi se ispunio cilj i smanjio vremenski jaz između ispunjavanja uslova i datuma ulaska Hrvatske u EU.

Mirel nije želio da prije petka, 6. jula, otkrije šta očekuje od predstojeće runde strukturalnog dijaloga o pravosuđu u Mostaru, ističući da će tek tada otkriti da li su ta očekivanja ispunjena ili ne.

Direktorica Direkcije za evropske integracije /DEI/ BiH Nevenka Savić istakla je da je na Petom sastanku Privremenog odbora zaduženog za praćenje provođenja Privremenog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima BiH i Evropske komisije konstatovano da je u proteklom periodu postignut napredak u približavanju evropskim standardima u oblasti bankarstva, osiguranja i prava privrednih društava, računovodstva i revizije i slobode pružanja usluga.

Kada je riječ o monitoringu bezviznog režima, Savićeva je naglasila da Evropska komisija od BiH i dalje očekuje uspostavljanje baze za razmjenu podataka i punu operativnosti Agencije za prevenciju i borbu protiv korupcije.

Ona je napomenula da indikatori ukazuju da se u BiH u 2012. godini očekuje sporiji ekonomski oporavak, sa stvarnim rastom bruto društvenog proizvoda do 0, 9 odsto.

Savićeva je dodala da je u proteklom periodu prepoznat značajan napredak u oblasti intelektualnog i industrijskog vlasništva, te da je i u oblasti zaštite životne sredine konstatovan napredak u oblastima upravljanja čvrstim otpadom i vodama, te kvalitetom vazduha.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: