Izborna skupština
838

Miralem Galijašević ponovo izabran za predsjednik SDA Zeničko-dobojskog kantona

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Dosadašnji predsjednik Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Miralem Galijašević na prijedlog općinskih i gradskih odbora izabran je ponovo za predsjednika stranke, a u svom govoru je poručio da sujete svi trebaju ostaviti po strani i jedinstveno raditi za lokalne izbore.

Galijašević je po izboru na mjesto predsjednika SDA ZDK kazao kako je ovaj kanton zadržao stabilnost za razliku od drugih kantona u Federaciji BiH te da je pred svima njima naporan rad.

"Izbornom platformom SDA ZDK, programu 101 projekat i programskom deklaracijom SDA BIH. Za realizaciju programa i ciljeva neophodni su nam resursi, prije svega ljudski, zato vas pozivam da zajedno udružimo snage u svakom smislu i radimo. Ostavimo po strani nesuglasice, karijerizam i bolesne ambicije. Stanimo u prvi plan zajedničku borbu za nezavisnu i prosperitetnu BiH. Treba nam svaki čovjek i svaki član i zato vas pozivam na jedinstvo jer je u jedinstvu snaga - do konačne pobjede", kazao je Galijašević.

Dodao je da je SDA pokazala na proteklim općim izborima da je najjača politička partija te da to pokazuje i danas direktnim radom na terenu.

"Kada su nas izbacili prije godinu dana svi su se utrkivali da kažu nešto loše o nama, ali ja sam bio uvjeren da ćemo oformiti vlast i voditi Zeničko-dobojski kantona. To smo i uradili. Zahvaljujem se svima na izboru, ovo je priznanje korektnog rada vlade i kantonalnog odbora na čijem sam čelu bio protekle četiri godine. Garantujem da ćemo kroz naše programe i platforme, kao i Rezoluciju stranke SDA BiH nastaviti gdje smo stali. Lideri smo u izvozu, upravljamo procesima u sferi poljoprivrede... Ona smo politička opcija koja želi saradnju i želimo da ZDK ide naprijed", dodao je Galijašević.

Tekuća godina je ujedno i izborna, a SDA ZDK će imati težak zadatak da povrati određene načelničke i gradonačelničke funkcije koje su izgubili. U izjavi za Klix.ba Galijašević je kazao da je predizborna kampanja u Zenici već počela.

"Danas završavamo izbore i već ću dati zadatke općinskim i gradskim odborima da krenu s pripremama. Predizborna kampanja je već počela, to se posebno osjeti u Zenici, ali mi imamo svoje ciljeve, definisati ćemo komunikološku strategiju... Ne želimo ulaziti u klinčeve, nije nam namjera ni dio mog rada. Želim sve argumentima da radim, a građani trebaju da vide gdje smo i ko je taj koji ozbiljno radi posao, a ko je onaj ko populistički nastupa i u korist sebe, neke grupacije, to radi. Mi to sigurno nismo", zaključio je Galijašević.

Današnjim izborima u Zenici prisustvovao je i Mirsad Zaimović, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (SDA), koji je kazao kako je SDA u Zeničko-dobojskom kantonu uvijek sa sobom nosila stabilnost i pouzdanost te da je današnja sjednica i demokratičnost rezultat rada i sklanjanja sujete u stranu, ali i razumijevanja onih koji ne razmišljaju kao većina.

"Za 8,5 mjeseci su lokalni izbori kada moramo napraviti velike korake i tim koji će pobijediti u općinama gdje nemamo svoje načelnike, gradonačelnike i većine u vijećima. Pravili smo greške, u Cazinu gdje SDA bila bastion, sada ne možemo doći zbog A-SDA, a u Zenici i Visokom imamo najveće političke konkurente. U momentima kada se situacija lomi, sujete trebamo ostaviti po strani i što jedinstveniji ući u izbornu godinu. O ovome trebamo razmišljati i razgovarati. Sve ove ljude koji su nas pobijedili smo mi u prošlosti u pozicionirali, stekli su snagu, autoritet, znaju naše slabosti i na njih su najviše udarali", izjavio je Zaimović.

Posebne riječi hvale na današnjoj izbornoj skupštini KO SDA dobio je premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić koji je u proteklom periodu pokazao kako zna uspješno voditi kanton.

Na današnjoj izbornoj skupštini Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije osim predsjednika izabrani su i potpredsjednici, kao i članovi Kantonalnog izvršnog odbora SDA.

Za potpredsjednike stranke na prijedlog Miralema Galijaševića izabrani su Belma Pojskić (Zenica) i Mirsad Hadžić (Tešanj), dok je povjerenje dato i za 12 članova Kantonalnog izvršnog odbora koji su birani po principu ravnomjerne spolne, teritorijalne i starosne zastupljenosti.

Povjerenje za članove Kantonalnog izvršnog odbora dobili su: Almedin Aliefendić, Admir Avdić, Emir Bešlagić, Mirnes Burkić, Emira Drnda-Čičeklić, Zakir Đafo, Mirza Ganić, Senad Huseinagić, Ćazim Huskić, Senahid Ibrahimović, Muhamed Jusufović, Alma Kamenjaš, Spahija Kozlić, Eldis Kusur, Muamer Mandra, Nagib Mujkić, Nezir Pivić, Muamer Salkić, Dženan Smajić, Alija Tokmić, Mirela Mateša-Bukva, Nebojša Nikolić.

Nakon izborne skupštine u Hotelu Zenica upriličen je ručak kojem je prisustvovao i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.