Gary Robbins
0

'Mir i stabilnost su elementi sveobuhvatne sigurnosti'

FENA
Sigurnost zemlje ovisi ne samo o oružanoj odbrani teritorija, ili civilnoj zaštiti od strane policije. Ona također ovisi o institucijama demokracije koje dobro rade, poštivanju i provedbi vladavine zakona, kao i zaštiti osnovnih ljudskih prava i sloboda, izjavio je šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Gary Robbins, govoreći na seminaru o sigurnosnoj politici danas u Sarajevu.
  • Sigurnost zemlje također je povezana s ekonomskom stabilnošću države, uključujući tu i zaštićenu i održivu sredinu, istakao je ambasador Robbins, dodajući da OSCE predstavlja forum, u kojem ključni učesnici mogu razgovarati o širokom spektru pitanja, koja variraju od transformacije demokracije, do vojne sigurnosti.

  • OSCE-ov koncept sveobuhvatne sigurnosti je takav da svi relevantni elementi moraju biti integrirani, uključujući tu i ekonomska pitanja i pitanja zaštite okoliša, demokratizaciju, vladavinu zakona, temeljne slobode, ljudska prava i trgovinu ljudima. Ovi faktori utječu i direktno doprinose tradicionalnijim razmatranjima o sigurnosti, izjavio je ambasador Robbins.

Dodao je da se države članice OSCE-a, uključujući tu i BiH slažu sa time da je ljudska dimenzija od osnovnog značaja za mir i stabilnost, kao i ključni element sveobuhvatne sigurnosti, saopćeno je iz OSCE-a.