BiH
86

Minusi spriječili incidente i pretjerana opijanja u Sarajevu

Piše: E. F.
Doček Nove godine u Sarajevu (Foto:Klix.ba)
Doček Nove godine u Sarajevu (Foto:Klix.ba)
Novogodišnja noć u Sarajevu protekla je neobično mirno ove godine, većih incidenata nije bilo, pa tako ni potrebe za intervencijama policije i Hitna pomoć KS kako tokom proslave Nove godine, tako i nakon okončanja dočeka.

U MUP-u Kantona Sarajevo jutros nam je rečeno da je prošla noć protekla sasvim mirno i da nije zabilježen niti jedan incident.

Kako saznajemo, sarajevska policija je jedino uručila 185 prekršajnih naloga kada je saobraćaj u pitanju. Tako je za lakše prekršaje kažnjeno 38 vozača, 12 prekršajnih naloga je uručeno vozačima koji su vozili pod djestvom alkohola, jednom zbog saobraćanja bez vozačke dozvole, jednom jer je vozio automobil prije sticanja prava na upravljanje motornim vozilom, a šest vozila je isključeno iz saobraćaja zbog neregistrovanih automobila.

Slično su nam kazali i u sarajevskoj Hitnoj pomoći gdje kažu da nisu imali ništa više intervencija od onih koje imaju tokom bilo koje radne noći, te da je za njihove pojmove noć protekla mirno.

"Imali smo svega nekoliko slučajeva alkoholiziranog i kolapsnog stanja. To je vjerovatno uzrokovano činjenicom da je vani veoma hladno pa ljudi jednostavno nisu nigdje izlazili i ako jesu, žurili su da se vrate u tople prostorije", kazala je za Klix.ba doktorica Amra Bašić Živadinović.

Prema njenim riječima, ekipe Hitne pomoći su imale 70 kućnih posjeta za 12 sati, a 122 kućne posjete u posljednja 24 sata. Pomoć je pružena 427 pacijenata.

Ružica Mitić, odgovorni ljekar smjene u Hitnoj pomoći KS za Anadolu Agency sinoć je kazala da su ljekari intervenisali kod pacijenata s hipertenzijama i stomačnim tegobama. Obično je to zbog toga što su jeli puno suhog mesa, slanog i masnog sira. Miješali su previše raznolike hrane.

Ona napominje da je u večernjim satima mladić pao u rijeku Miljacku s mosta na Otoci, ali mu je ubrzo pružena ljekarska pomoć i osjeća se dobro.

Tokom noći se desilo i prevrtanje automobila kod Robota u Rajlovcu, ali bez povrijeđenih osoba.