Odluka VSTV-a
74

Minka Kreho imenovana za v.d. predsjednice Suda BiH

D. Be.
Sutkinja Suda BiH Minka Kreho danas je imenovana za v.d. predsjednice Suda Bosne i Hercegovine.
Kreho će mijenjati Ranka Debevca kojeg je jučer VSTV suspendovao do okončanja istrage nakon što je uhapšen u akciji SIPA-e po nalogu Tužilaštva BiH.

Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a jučer je saopćila kako smatra da bi daljnje vršenje dužnosti predsjednika Suda BiH Ranka Debevca do okončanja istrage ozbiljno ugrozilo kredibilitet sudijske funkcije i pravosuđa BiH u cijelosti.

Minka Kreho je rođena 1960. godine u Sarajevu, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju, kao i Pravni fakultet, na kojem je diplomirala 1987. godine.

Pripravnički staž je završila na Republičkom sudu za prekršaje RBiH u Sarajevu, nakon čega je položila ispit za sudiju za prekršaje i potom se zaposlila na Općinskom sudu za prekršaje Općine Centar Sarajevo kao stručni saradnik, a 1991. godine u istom sudu, imenovana je za sudiju za prekršaje gdje je radila sve do 1995. godine. 1993. godine položila je pravosudni ispit, a 1995. godine je izabrana za sudiju Općinskog suda I Sarajevo, na kojem je radila do 2003. godine kada je izabrana za sudiju Kantonalnog suda Sarajevo. 18.01.2007. godine imenovana je za sudiju Suda Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, Ranko Debevec i bivši direktor OSA-e Osman Mehmedagić uhapšeni su u ponedjeljak navečer.

Terete se za zloupotrebu položaja koja se odnosi na nezakonito prisluškivanje sudija Suda BiH i uposlenika Tužilaštva.