Ministarstvo FBiH
81

Ministrici Bogunić nezakonito zabranjeno da odlučuje po žalbama u slučaju Medicinskog fakulteta

I. Č.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Federalno ministarstvo pravde i Ustavni sud FBiH donijeli su, na zahtjev ministrice za obrazovanje, nauku i mlade Zinete Bogunić, mišljenja u vezi s radom Vlade KS, čime je, uz ostalo, utvrđeno da su nezakonito zabranili ministrici Bogunić da odlučuje po žalbama u slučaju Medicinskog fakulteta.
Federalno ministarstvo pravde utvrdilo je da je Vlada Kantona Sarajevo suprotno Zakonu o upravnom postupku donijela odluku o izuzeću ministrice za obrazovanje, nauku i mlade Zinete Bogunić u odlučivanju po žalbama Univerziteta u Sarajevu izjavljenih protiv rješenja Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u slučaju dešavanja na Medicinskom fakultetu.

Nezakonito izuzeće

Ministrica Bogunić je za Klix.ba kazala da je nisu samo izuzeli, već da su joj zabranili da prisustvuje sastanku, što je, prema njenim riječima, potpuno suprotno Poslovniku o radu Vlade KS.

"Čudno mi je to za Vladu koja se deklarira kao transparentna i demokratska, da jednom ministru zabrane pristup. Oni su ovlastili ministricu pravde Lejlu Brčić da u ime našeg ministarstva, potpuno suprotno zakonu, odlučuje i učestvuje u radu. To je presedan u radu Vlade KS", kazala je Bogunić.

U mišljenju Federalnog ministarstva pravde, koje potpisuje sekretarka Ajša Softić, navodi se da je za rješavanje žalbi izjavljenih protiv rješenja kantonalne inspekcije za oblast obrazovanja nadležno Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS.

"Analizirajući dostavljene dokumente, lako je uočljivo da je u predmetnom slučaju došlo do pogrešne primjene predmetnih odredbi Zakona o upravnom postupku, jer su u konkretnom slučaju pogrešno primijenjene odredbe iz člana 37. i 45. ovog zakona", stoji u mišljenju Federalnog ministarstva pravde.

Autentično tumačenje

Ustavni sud Federacije BiH je ranije jednoglasno ocijenio da su usvajanjem autentičnog tumačenja člana 138. stav 7. Zakona o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo u Skupštini KS prekršeni Ustav KS i Ustav FBiH, ali se poslije toga u Vladi KS vodila polemika da li je mišljenje Ustavnog suda FBiH pravno obavezujuće.

"Ministrica pravde Lejla Brčić je na sjednici Vlade KS tvrdila da mišljenje Ustavnog suda FBiH nije obavezujeće. Mi smo tražili tumačenje i oni su nam potvrdili da je ono obavezujuće", kazala je ministrica Bogunić za Klix.ba.

U mišljenju Ustavnog suda FBiH se navodi da je Skupština KS dužna u razumnom roku, uz poštivanje procedura, donijeti odluku po zahtjevu za Autentično tumačenje u skladu s Poslovnikom Skupštine Kantona Sarajevo, a time i Ustavom Federacije BiH.

"Od dana njegove objave u službenim glasilima, dužnost svih organa/institucija je da se suzdrže od primjene Autentičnog tumačenja donesenog utvrđenim kršenjem poslovničkih odredbi, a time i Ustava Federacije BiH", navodi se u mišljenju Ustavnog suda Federacije BiH.