U ponedjeljak
59

Ministrice iz Slovenije i Švedske stižu u posjetu BiH, fokus pregovarački status BiH sa EU

V. K.
Tanja Fajon i Jessika Roswall
Tanja Fajon i Jessika Roswall
Ministrica vanjskih poslova Slovenije i ministrica za evropske poslove Švedske, Tanja Fajon i Jessika Roswall u ponedjeljak će stići u službenu posjetu Bosni i Hercegovini gdje će održati niz sastanaka, uključujući i onaj sa šefom bh. diplomatije Elmedinom Konakovićem.

Posjete dolaze nekoliko dana nakon održavanja sastanka Evropskog vijeća na kojem je Bosna i Hercegovina i zvanično dobrila zeleno svjetlo za otvaranje pregovora.

Roswall se oglasila uoči dolaska u Sarajevo te je komentirala odluku Evropskog vijeća.

"Evropsko vijeće odlučilo je otvoriti pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom. Postoji prilika za BiH. Radujem se što ću vas posjetiti u ponedjeljak da čujem više o vašim reformskim naporima", poručila je švedska ministrica.

Odluku je komentirala i ministrica vanjskih poslova Slovenije Tanja Fajon.

"Ponosna sam na Sloveniju koja je 2022. godine predložila da se BiH dodijeli kandidatski status. Također, ponosna sam na ljude u BiH koji zaslužuju bolji život u evropskoj porodici. Radujem se posjeti Sarajevu u ponedjeljak", rekla je Fajon.

Nakon posjeta ministrica planirane su i konferencije za medije na kojima će se obratiti ministar Konaković kao i šefica diplomatije Slovenije te ministrica za evropska pitanja Švedske.